Jeg føler at kjæresten endrer seg når han drikker

Hei.

Jeg og samboeren har vært sammen i snart to år, men det er der jeg føler at kjæresten endrer seg når han drikker, i tillegg har det vært episoder der det har vært psykisk og fysisk mot meg. Vi har andre problemer også, altså jeg kan være vanskelig med mine problemer og kanskje mine syn og måte å være på mot han. Alle rundt meg sier at jeg kan ikke bestemme at han må slutte, jeg prøvde nå når vi er så på kanten å gi han et ultimatum, men det gikk han glatt forbi. Det var ikke noe tvil om hva som var viktigst, men som han sa: jeg klarer ikke se problemet med det selvom det har vært hendelser som har skjedd. Men de må jeg altså legge bak meg eller «gå videre». Skal jeg bare godta at jeg synes det er ubehagelig fysisk når han tar seg en øl og gjerne 6? Er vanlig at han kjøper en sixpack. Jeg aner virkelig ikke hva jeg skal gjøre fordi det knuser meg at jeg muligens bare må slippe alt, alle minner, alle ting fordi han skal drikke og jeg liker det ikke. Det vil ikke ha han med ut på byen eller på fest engang nesten. Og det blir alltid dårlig stemning fordi jeg sier noe til han når han drikker eller kommenterer. Det er så sykt slitsomt. Han kan drikke 6pack to ganger i uken om ikke 3, og gjerne samme kveld. Når jeg drikker så klarer jeg såvidt å drikke opp engang… Hva skal jeg gjøre? Er selvfølgelig mye annet som skjer også , så da når han drikker så kanskje det stresset han har dobles. Blant annet om økonomi, relasjoner, kranglingen vår osv. men det som er er at når jeg synes han begynner å bli ubehagelig og endre seg så er jeg kjedelig og det er ikke måte på. I tillegg har jeg også hatt en pappa i 18 år helt til han døde av hjertesvikt, han var også alkoholiker. Litt på samme måte, mamma kjenner seg veldig igjen når jeg forteller og forklarer. Hun sier at jeg må være bestemt og mene at han burde kunne velge mellom drikkevanene sine og meg. Jeg blir helt knust fordi jeg føler meg ikke viktig i det hele tatt, og jeg har troen på at det vil fikse en stor del når alkoholproblemet går bort. Hvordan kan jeg få han til å se det…? Både mine og hans problemer tror jeg vil være lettere og løse etterhvert når jeg har fått den bekymringen ut av verden.
Takk for svar

kvinne/jente |
24 år |
troms

  Rusinfo svarer:

Det du skriver gir inntrykk av at deres kommunikasjon ikke er særlig god, og at det er flere ting som skaper problemer i forholdet deres. Du skriver at det har vært episoder der din samboer har vært fysisk med deg, og dette fremstår som alvorlig. Slikt skal du ikke akseptere.

At du selv har hatt en far som var alkoholiker gjør det forståelig at du har et anstrengt forhold til alkohol. Men siden situasjonen fremstår som ganske fastlåst, er det ikke sikkert at din samboer faktisk vil redusere sitt alkoholforbruk. Selv om du tenker at problemene vil løses om/når alkoholproblemet går bort, så kan ikke dette garanteres. Dessverre er det begrenset hva du kan gjøre når det gjelder å endre hans forhold til alkohol. Om han skal endre dette drikkemønsteret er det avgjørende at han selv er motivert for å gjøre en endring.

At han sier du er viktigere enn drikkingen er fint, men du skriver at han ikke ser problemet til tross for at det har vært visse hendelser. Om hendelsene som nevnes her gjelder situasjonene der han har vært truende eller voldelig, er det svært problematisk om han ikke ser på slikt som alvorlig.

Hvis det stemmer at du ga ham et ultimatum som han gikk «glatt forbi», gir dette inntrykk av at du har bedt ham velge mellom alkoholen og deg. Et ultimatum stiller absolutte krav, så om vi tolker det du skriver korrekt virker det dessverre som at han allerede kan ha valgt alkoholen fremfor deg.

Det er hans eget ansvar hvor mye han velger å drikke. Du må selv vurdere hvor dine egne grenser går. Hvis du ikke kan akseptere måten han drikker på, og han fortsetter å drikke mer enn hva som er greit for deg, må du selv vurdere hvorvidt du ønsker å bli værende i dette forholdet eller ikke. Du skriver at det gjør vondt å tenke på at du kan måtte avslutte forholdet og slippe alle minner, men husk at de gode minnene man har delt sammen ikke trenger å forsvinne selv om man ikke lenger er et par.

Om du vil forsøke å opprette en videre dialog om drikkingen, kan du finne råd på våre sider om hvordan man kan snakke med noen om deres rusbruk.

Situasjonen virker vanskelig, og det er viktig at du passer på deg selv og din egen helse. Det finnes mange gode tjenester der du kan snakke med veiledere på telefon. Om du har blitt utsatt for mental eller fysisk vold kan du få gode råd ved å kontakte VOlinjen på tlf 116 006. Hvis du ønsker å snakke med andre som har erfaring som pårørende, kan du kontakte Pårørendetelefonen på tlf 800 40 567. Du kan også kontakte Hjelpetelefonen hos Mental Helse på tlf 116 123, eller kontakte oss på telefon eller chat i våre åpningstider (11-18).

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.