Er veldig nøye med 8 timers regel når det gjelder bilkjøring . Men er det nok?

Tramadol og bilkjøring.
Jeg har fått lokalisert prolaps i korsrygg . På grunn av nylig operert for inneklemte nerver vil ikke legen operere meg igjen . Men ber meg vente til prolapsen går over av seg selv. Jeg er nå i andre måneden og spiser mye smertestillende . Mest tramadol .
Er veldig nøye med 8 timers regel når det gjelder bilkjøring .
Men er det nok . Har lest at stoffene er i blodet i flere døgn selv om de ikke er virksom lenger . Vil spytteprøver gi utslag på politiets prøvetager system og gi meg problemer selv etter 8 timer.
Vennlig hilsen anonymisert

65 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Det er leit å høre at du har fått prolaps og må bruke mye smertestillende.

8-timers regelen gjelder for sporadisk inntak. Bruker du Tramadol daglig over tid er reglene annerledes, da det faller inn under kategorien langvarig smertebehandling. Med «langvarig smertebehandling» menes all behandling som varer lenger enn 7 døgn.

I tillegg kommer reglene an på om du bruker langtidsvirkende eller korttidsvirkende medisiner. Dette er forskjellen:

Langtidsvirkendeopiater/opioider omfatter alle slike legemidler som kommer i form av depot; dvs. depottablett, depotkapsel eller depotplaster. Metadonmikstur faller også innunder kategorien langtidsvirkende.

Øvrige opiater/opioider klassifiseres som korttidsvirkende, men disse kan likevel regnes som langtidsvirkende under spesielle forutsetninger. For at korttidsvirkende opioider skal regnes som «langtidsvirkende», må de brukes slik at de gir en jevn serumkonsentrasjon gjennom døgnet. Dette forutsetter at det inntas med regelmessige mellomrom, fordelt på minimum tre inntak per døgn.

Tramadol finnes både som langtidsvirkende og kortidsvirkende. Hva du har skal stå på pakken din.

For vanlig personbil er dette kravene for at du skal oppfylle helsekravene:

  • Det er klar medisinsk indikasjon.
  • Det er minst en uke etter siste doseøkning.
  • Det brukes en maksimal døgndose som tilsvarer inntil 300 mg orale morfinekvivalenter*.
  • Legemidlene er langtidsvirkende, og
  • Det har gått 8 timer etter inntak av ekstra dose korttidsvirkende opiat/opioid.

Vi beklager at dette ble litt omstendelig, men vi har forsøkt å forklare regelverket så enkelt det går. Er du usikker på hva som gjelder for deg er det enkleste å bare spørre legen din. Når det gjelder spyttprøver i trafikken så vil du slå ut på disse. Politiet vil da måtte sjekke at du har resept på medisinen. Det kan i tillegg bli aktuelt å måle om konsentrasjonen i blodet ditt stemmer overens med doseringen legen har foreskrevet deg.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.