Har dere informasjon om naltrekson?

Hei.

Lurte på om dere har noe informasjon om ‘Naltrakson’ som skal redusere overdrikking evt å hjelpe med å klare å slutte helt og er det normalt sett enkelt å få hos fastlegen (hun kjenner til utfordringen min fra før)

Har dere fek linker som dere kan anbefale?

kvinne/jente |
50 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Medikamenter som inneholder naltrekson ble tidligere i hovedsak brukt i forbindelse med opioid-avhengighet, men det har etter hvert blitt mer vanlig å bruke også i forbindelse med reduksjon av alkoholinntak. Noen av medikamentene som inneholder naltrekson klassifiseres som middel mot opioid- og alkoholavhengighet, andre kun som middel mot alkoholavhengighet. I tillegg har det også blitt brukt  i lavere doser som smertelindring i frobindelse med forskjellige sykdommer, som bl.a. fibromyalgi. Dette kan du lese mer om  i denne rapporten fra FHI.

Naltrekson fungerer ved å blokkere reseptorer i hjernen slik at virkningen av opiodier blir blokkert – dermed oppleves ikke lenger euforien av inntatte opiodier. Du kan lese mer om dette på Felleskatalogen sine sider om Naltrexone Accord. Felleskatalogen har også flere medikamenter som inneholder naltrekson, bl.a. Naltrexone POA Pharma – et medikament de i hovedsak klassifiserer som et middel mot alkoholavhengighet.

Det er på mange måter spennende at et medikament som virker på opioidreseptorene også kan fungere ved alkoholavhengighet. I denne eldre, og noe teknisk formulerte, artikkelen (2006) som omhandler legemidler mot alkoholmisbruk i tidsskriftet til Den norske legeforening, kan du lese litt om hvorfor det forholder seg slik. Bl.a. står følgende:

Naltrekson (Revia) er en opiatreseptorantagonist for alle de tre viktigste opiatreseptorene. My-opiatreseptoren (MOR) anses viktigst i forbindelse med utvikling av avhengighet. Alkohol er knyttet til opiatsystemet på minst to forskjellige måter. Ved inntak av alkohol vil det for det første kunne frigjøres enkefaliner. Via my-opiatreseptoren i det mesolimbiske system kan dette lede til dopaminfrigjøring som kan være delvis ansvarlig for det som oppfattes som belønnende og motiverende ved alkoholinntak. For det andre vil det hos personer med utviklet alkoholavhengighet kunne inntre langvarige nevrobiologiske endringer i det mesolimbiske-striokortikale system. Hos alkoholavhengige personer kan f.eks. det å se bilder av alkoholholdige drikkevarer (cues) sette i gang mekanismer som bl.a. frigjør endogene opioider i nervebaner, som igjen kan lede til opplevelse av økt trang til alkoholinntak. Naltrekson skulle således både kunne redusere euforien knyttet til alkoholinntak og dempe den stimulusutløste drikketrangen.

Naltrekson virker dermed mot alkoholavhengighet ved at det demper trangen til å drikke. Vi vet at flere har nytte av naltreksonbehandling når de har problemer med alkohol, men vi har dessverre ingen oversikt over hvor normalt det er å få foreskrevet dette hos legen sin. Inntrykket vårt er likevel at dette er noe som pasienter får utskrevet ved behov. Det er ingenting i veien for at du skal kunne ta dette opp med fastlegen din – kanskje kan dere også få til en god samtale rundt dette siden hun kjenner til utfordringen din fra før.

Vi kjenner dessverre ikke til så mye forskning skrevet om naltrekson og alkohol på norsk, men siden du er interessert i informasjon legger vi ved noen artikler som er skrevet på engelsk:

Denne er fra Drug and Alcohol Services South Australia.

Denne er fra US Pharmacist.

Denne er fra National Institutes of Health (USA).

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.