Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Skal ta prøver, men hvor mye kan jeg drikke?

Jeg ble fratatt førerkort pga av innleggelse i institusjon. Nå skal jeg prøve å få det tilbake og må ta alkohol prøve som viser 4 uker tilbake i tid. Min lege sier det ikke kreves totala hold men hvor mye kan jeg drikke. Totalt avhold er ikke aktuelt for meg.

kvinne/jente |
57 år |
møre og romsdal

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Det er ikke nødvendigvis noen fasit på hvor mye som er akseptabelt å drikke, og samtidig oppfylle helsekravet til førerkort. Her er det legens vurdering som er avgjørende, og ulike leger gjør gjerne litt ulike vurderinger. Sånn sett bør du helst ta opp dette med legen din direkte, som forhåpentligvis kan gi en omtrentlig pekepinn på hvor grensa går for din del.

Når legen vurderer om du oppfyller helsekravet eller ikke, skal flere faktorer vektlegges – blant annet biologiske prøver. Du sier at du skal ta prøver, og vi antar at det dreier seg om PEth-prøver. PEth er et stoff som dannes i blodet etter inntak av alkohol (etanol). Det er tre hovedkategorier av PEth-verdi; (1) under 0,03, som tilsier avhold eller et svært lavt forbruk; (2) mellom 0,03 og 0,3, som tilsier et moderat forbruk; og (3) over 0,3, som tilsier et høyt forbruk. Når legen din sier at avhold ikke er et krav, antar vi at legen vil akseptere PEth-verdier i det moderate sjiktet, sannsynligvis i den lavere enden av skalaen. Men dette er altså noe som bør avklares med legen direkte.

Konkret hvor mye/lite du kan drikke for å ligge i den lavere enden av det moderate sjiktet, er vanskelig å forutsi veldig presist. Her er det en del individuelle faktorer som har betydning, ikke minst også hvilken PEth-verdi du har i utgangspunktet (før du går i gang med prøvetakningen). Sånn sett blir du egentlig nødt til å avvente og se hva første prøvesvar blir, og tilpasse alkoholkonsumet deretter.

Du kan lese mer om alkoholbruk og PEth-prøver i vår artikkel.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.