Lov å ta med CBD-olje til Norge?

Min amerikanske svigermor bruker cbd-olje for å hjelpe med leddgikt. Den kjøpes reseptfritt hjemme i USA, og hun er helt avhengig av det for at kroppen skal fungere. Har hun lov å ta den med til Norge for eget bruk mens hun er på besøk?

kvinne/jente |
35 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

I Statens Legemiddelverk sin omtale av CBD-produkter, skrives bl.a. dette:

Alle ekstrakter fra cannabisplanten (uavhengig av THC-innhold) er regulert av FNs narkotikakonvensjon og narkotikaforskriften. CBD-produkter basert på slike ekstrakter er derfor å regne som narkotika.

Og videre, i omtalen av privatimport av legemidler på reise:

​​​​​​​​​Ved innreise til Norge må du kunne dokumentere at legemidlene du har med deg er til ditt personlige bruk. Eksempler på slik dokumentasjon kan være resept, legeerklæring eller apoteketikett på pakningen. I tillegg kan du bli bedt om vise kvittering eller annen dokumentasjon på at legemidlene er lovlig kjøpt. Dokumentasjonen må kunne fremlegges ved grensepassering. Vi anbefaler å oppbevare legemidlene i originalemballasjen (…). For legemidler som inneholder narkotiske virkestoffer gjelder de samme reglene uavhengig av hvilket land du reiser fra. Legemidlene må være forskrevet av lege eller tannlege og være til ditt personlige medisinske bruk. Du må kunne dokumentere det medisinske behovet og doseringen gjennom for eksempel en legeerklæring, resept eller pakningens etikett.

I samme artikkel skrives også dette, for brukere som ikke har folkeregistrert adresse i Norge: Da kan du ved innreise til Norge ta med deg legemidler med narkotiske virkestoffer for inntil 30 dagers forbruk.  

Sånn vi forstår dette skal hun i prinsippet kunne ta med seg CBD-olje til Norge (for opptil 30 dagers bruk), forutsatt at hun kan dokumentere at dette tilhører henne, og at det er kjøpt på lovlig vis. Men om hun trenger en legeerklæring så lenge oljen er reseptfri i hennes hjemland, eller om det vil være tilstrekkelig med kvittering fra der hun har kjøpt oljen, er dessverre uklart for oss. Der må vi nesten anbefale deg å kontakte Legemiddelverket direkte for å oppklare dette.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.