Kan legen ta stikkprøver etter 6 måneder med urinprøver?

Hei jeg er 16 år og jeg har tatt urinprøver i 6 måneder snart fordi legen min sa jeg måtte ta en hurtigtest når jeg var der og den prøven ble positiv. Så jeg lurer på om jeg kan få melding om at jeg må ta stikkprøve etter ar jeg er ferdig med de 6 månede med urinprøver?

mann/gutt |
velg fylke

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

I prisnsippet kan ikke legen din rusteste deg uten ditt samtykke etter at du har fylt 16 år. Noen ganger benyttes rustesting i forbindelse med sanksjonære prøver. Altså at du må bevise at du ikke bruker rusmidler som 16 åring for å kjøre motorsykkel, øvelseskjøre til sertifikat, søker spesiell utdanning eller ligenende. Hvis det testes av medisinske årsaker kan det samme gjelde. Du kan lese mer om dine helserettigheter på HelseNorge.no.

På generelt grunnlag anbefaler vi alle å samarbeide med legen så langt det lar seg gjøre. Legen vil gjerne være opptatt av at du skal ha det best mulig. At du holder deg sunn og frisk, og ikke skader deg selv ved å misbruke  rusmidler. Unge mennesker er under utvikling og i den fasen vil bruk av rusmidler gi flere og mer alvorlige skader enn for eldre personer. Så strever du med å slutte med hasj er det kanskje bedre at du snakker med legen om det enn å nekte urinprøver.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.