Kan legen ta stikkprøver etter 6 måneder med urinprøver?

Hei jeg er 16 år og jeg har tatt urinprøver i 6 måneder snart fordi legen min sa jeg måtte ta en hurtigtest når jeg var der og den prøven ble positiv. Så jeg lurer på om jeg kan få melding om at jeg må ta stikkprøve etter ar jeg er ferdig med de 6 månede med urinprøver?

mann/gutt |
velg fylke

  Rusinfo svarer:

I prisnsippet kan ikke legen din rusteste deg uten ditt samtykke etter at du har fylt 16 år. Noen ganger benyttes rustesting i forbindelse med sanksjonære prøver. Altså at du må bevise at du ikke bruker rusmidler som 16 åring for å kjøre motorsykkel, øvelseskjøre til sertifikat, søker spesiell utdanning eller ligenende. Hvis det testes av medisinske årsaker kan det samme gjelde. Du kan lese mer om dine helserettigheter på HelseNorge.no.

På generelt grunnlag anbefaler vi alle å samarbeide med legen så langt det lar seg gjøre. Legen vil gjerne være opptatt av at du skal ha det best mulig. At du holder deg sunn og frisk, og ikke skader deg selv ved å misbruke  rusmidler. Unge mennesker er under utvikling og i den fasen vil bruk av rusmidler gi flere og mer alvorlige skader enn for eldre personer. Så strever du med å slutte med hasj er det kanskje bedre at du snakker med legen om det enn å nekte urinprøver.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Velkommen til RUSinfo!

Tjenesten er åpen på hverdager kl 11-18.

Vi holder stengt

  • 1.mai
  • 10.mai
  • 17.mai
  • 18.mai
  • 29.mai

 

Tirsdag 2.mai åpent 15-18

Tirsdag 16. mai åpent 15-18

Tjenesten er stengt kl 14.30-15 hver dag.