Min samboer glemmer alt mulig, har det sammenheng med stoffene han har tatt/tar?

Min samboer (52) har tidligere tatt amfetamin, spliff osv. ganske jevnlig. De siste årene har det blitt mer sjelden. Spliff kanskje et par trekk i uka, amfetamin kanskje en gang i mnd., og da snorter han. Han er i full jobb og fungerer helt normalt, men har merket mer og mer at han glemmer alt mulig. Han spør om ting som vi akkurat har pratet om og i dag glemte han koden på bankkortet sitt. Har det en sammenheng med stoffene han har tatt/tar?

mann/gutt |
58 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hvorfor han har fått dårligere hukommelse i det siste, kan vi egentlig bare gjette på – der er det jo mange mulige forklaringer. Kanskje er han bare distrahert, kanskje sover han dårlig for tiden, kanskje er det en helt annen forklaring. Om dette er noe han opplever som et problem, kan han eventuelt vurdere å drøfte dette med sin fastlege.

Hva vi kan si, er at rusbruken kan være en mulig forklaring. Vi vet for eksempel at bruk av cannabis i noen tilfeller kan bidra til å redusere korttidshukommelsen, og vi vet at bruk av både cannabis og amfetamin i noen tilfeller kan bidra til å redusere søvnkvaliteten, noe som igjen kan bidra indirekte til å redusere kognitive evner (bl.a. hukommelse). Dette er riktignok også et spørsmål om hyppighet av bruk, og om individuelle forutsetninger – men generelt er det jo gjerne sånn at jo mer hyppig bruk det dreier seg om, desto større blir sannsynligheten for å oppleve denne typen ettervirkninger. Ut ifra det du beskriver dreier det seg om et forholdsvis lavt forbruk av amfetamin, og et noe høyere (men ikke veldig høyt) forbruk av cannabis. Om dette forbruket er tilstrekkelig høyt for å gi redusert hukommelse er strengt tatt litt usikkert – men om det er tilfelle, spiller kanskje cannabisbruken en større rolle enn amfetaminbruken.

Men hvorvidt rusbruken forklarer helt eller delvis hvorfor han opplever dette, kan vi altså ikke fastslå sikkert. En mulig strategi kan være om han tar et opphold fra bruken, og ser om hukommelsen bedrer seg etter hvert – om det er tilfelle, er det også rimelig å tenke at det var rusbruken som bidro til hukommelsesproblemene.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.