Hva er behandlingsmulighetene her?

Hei,

Jeg har en venninne (30 år) som tidligere har vært rusmisbruker. Hun var på rehabilitering i flere år, og klarte å hente seg inn i flere år. Ja, til og med begynne på et svært vanskelig studie!

Nå, av årsaker jeg er ukjent med har hun fått tilbakefall. Hun tar sprøyter med heroin alene hjemme nesten daglig, og klarer ikke gjennomføre sine daglige gjøremål åpenbart.

Jeg har snakket med henne, og hun er helt åpen om problemet, men hun mener hun ikke trenger hjelp, at hun kan klare å komme ut av det selv. Planen hennes er å ha noen hos seg hele døgnet (venner, familie etc.), men problemet med dette er at når behovet virkelig melder seg så lyver hun, og ender allikevel opp alene og ruser seg.

Hva er behandlingsmulighetene her? Kan man som venn sende en bekymringsmelding/få henne innlagt? Eller må hun selv ta intiativ og gå gjennom fastlegen?

kvinne/jente |
27 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Din venninne kan få behandling ved  å ta kontakt med sin fastlege å få en henvisning. Det gjelder all rusbehandling i spesialisthelsetjenesten. Utfordringen her er, som du selv skriver, at hun per nå ikke ønsker dette.

Tvangsinnleggelse er ikke aktuelt i de fleste tilfeller. Det brukes ganske lite, og det skal mye til. Vi kan likevel ikke vite om det er aktuelt i akkurat hennes tilfelle. Vil du lese om hvordan det fungerer kan du ta en titt på artikkelen vår » Tvangstiltak overfor personer med rusmiddelproblemer».

Du kan derimot melde bekymring til fastlegen hennes. Hen kan da ta en prat med henne om situasjonen og hvilken hjelp som finnes hvis hun ønsker det. I tillegg kan du selvfølgelig også fortsette å snakke med henne om situasjonen selv. Fortell henne hvordan du opplever dette, og hva som bekymrer deg. Her er noen tips til en slik samtale.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Tjenesten er åpen på hverdager kl 11-18.

Vi holder stengt

  • 1.mai
  • 10.mai
  • 17.mai
  • 18.mai
  • 29.mai

 

Tirsdag 2.mai åpent 15-18

Tirsdag 16. mai åpent 15-18

Tjenesten er stengt kl 14.30-15 hver dag.