Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Skal trappe ned på Subutex. Hva kan jeg forvente?

Hei. Jeg har hatt ett problem med div opiater i flere år men jeg har klart å fungere i jobb og livet generelt. Litt tilfeldig ble jeg tilbudt Subutex/Buprenorphine. Siden den gang har jeg vært «rusfri» men har vært redd for å trappe ned takket være alle skrekkhistoriene jeg hører om hvor grusomt det er. Hva kan jeg forvente? Jeg snorter de av gammel vane. Takk

mann/gutt |
36 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi er usikre på om du får utlevert Subutex fra legen din eller om du får tak i dette på annen måte. Siden du ble tilbudt det «litt tilfeldig» er det kanskje ikke lege involvert i dette. Hvis det likevel er slik at du egentlig samarbeider med helsepersonell om din medisinering av Subutex, selv om du velger annen inntaksmåte enn det som er anbefalt, vil vi sterkt anbefale deg å foreta nedtrappingen sammen med foreskrivende lege.

Du sier at du har vært avhengig av diverse opiater i flere år. Slik sett kan det være greit for deg å vite at de fysiske abstinensene gjerne er mildere på Subutex enn på heroin og metadon. Det er likevel sannsynlig at du blir å oppleve smerter og ubehag når du skal trappe ned. Det som mange kjenner på er nedstemthet og angst, søvnproblemer, frysninger og kramper, forkjølelsessymptomer, diaré og at man i stor grad føler seg utslitt.

Et ganske typisk tidsrom der man føler seg temmelig dårlig er 2-3 uker, men dette varierer. Det tar omtrent en uke fra siste inntak til buprenorfinen er ute av kroppen din. Du sier ikke noe om hvor lenge du har brukt Subutex, men du forteller at du har brukt opiater i flere år. Vi anbefaler deg derfor å bruke god tid på nedtrappingen, hvis dette er noe du har mulighet til. På sidene til trappned.no kan du lese denne guiden til nedtrapping og du kan bruke denne nedtrappingskalkulatoren.

Som tidligere nevnt anbefaler vi altså at du helst gjør nedtrappingen sammen med legen din. Det kan også være lurt å be om sykemelding fra jobb en stund slik at du har mest mulig ro til å takle det som kommer.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.