Har helsepersonell taushetsplikt om rusbruk? Selv ovenfor politiet?

Hei! Jeg lurer på det juridiske ift rusbruk. Jeg bruker noe marijuana selv, og kjenner til og møter folk som bruker opioider. Derfor har jeg valgt å bære nalokson, som jeg har brukt én gang, og fremdeles bærer med meg daglig. En kjip tanke som har slått meg flere ganger er hva som skjer hvis jeg selv er i en ulovlig ruset tilstand og ønsker å hjelpe andre/ meg selv ved å ringe ambulanse og legevakt. Noe som jeg ser for meg at kommer til å skje en dag. Straff er jo så klart mye bedre enn evt død av en venn eller andre varige skader. Så jeg vil si ifra. Jeg er en ganske ærlig kar, og ville lagt det ut slik det var til politi og lege, selv hvis jeg er i en ruset tilstand. Jeg er i akademia, og lurer på hva som kan skje meg, eller vennen/innen min sin fremtid dersom noe slikt skulle ha skjedd?
Jeg kjenner til at nødverge kanskje har noe å si, dersom liv er på spille. Men vil fortsatt fremtiden min knuses?

Og tilsvarende: vil helsepersonell ha taushetsplikt over rusbruk? Selv over politiet?

Takk for all hjelp

mann/gutt |
22 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Først og fremst – veldig godt å høre at du ønsker å ta vare på de rundt deg ved å ha nalokson tilgjengelig. Det er bra!

I utgangspunktet har helsepersonell taushetsplikt, også ovenfor politiet. Og vi vil uansett alltid oppfordre deg til å kontakte helsepersonell om behovet er akutt.

Samtidig hender det i noen tilfeller at helsepersonell velger å kontakte politiet for bistand i visse situasjoner, f.eks. om de mistenker aggresjon, utagering o.l. i situasjonen. Sånn sett er det i prinsippet mulig at politiet vil involveres i akutte medisinske nødsituasjoner, også der rus er involvert. Dette handler altså ikke om illegal rusbruk i seg selv, men eventuelle omstendigheter rundt hvor helsepersonell kan trenge bistand til å håndtere situasjonen.

For at du (eller vennen din) skulle fått konsekvenser i ettertid, er det en forutsetning at dere blir tatt for et lovbrudd, dvs. at hendelsen føres opp i ditt strafferegister. Dette kan f.eks. gi begrensinger for visse typer yrkesmuligheter, utenlandsreise o.l.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.