Er dette en normal badtrip?

Hei.
Jeg vet det er ulovlig og man skal helst holde seg unna det, men jeg unnskylder meg med å være ung og dum.
Jeg har røyket hasj 2 ganger med venner hvor begge gangene medførte angst, hjertedunkk, ukontrollert pust, antydninger til paranoia og noe som jeg tolker er en litt rar virkelighetsoppfatning.
Dette er imidlertid visstnok kjennetegn på «badtrips» som kan utløses ved en høy dose eller «ikke bra stoff» eller noe.
Jeg røyket imidlertid omtrent like mye som de andre, men de fikk en god effekt begge gangene. Jeg tenkte da at jeg hadde fått en badtrip. Kanskje jeg innhalerte for mye eller generelt bare er «nybegynner, men da det samme skjedde andre gangen, begynte jeg å lure.
Grunnen til at jeg begynte å lure er at jeg sliter med å forstå at badtrips skal være så intense og grusomme. For meg gikk eksempelvis angsten bort på formiddagen dagen etter. I tillegg slet de andre med å forstå at jeg var helt ute av meg. Høydepunktene gikk litt i bølger og kom overraskende på. Jeg slet med å snakke, men mine venner fortalte at da de får badtrips, så blir de kvalme, kan spy, og noen ganger litt angst og antydninger på paranoia. Men det virker ikke som om noen har opplevd det i den grad jeg opplevde.
Jeg tenkte først på kortvarig psykose. I min familie har vi hatt tilfeller der noen ender opp i psykose et par dager (visstnok grense schizofreni), så det kan hende jeg er genetisk utsatt, epigenetikk eller noe. Da tenkte jeg at dette øker sannsynligheten for at utfallet av en badtrip belaster meg i langt høyere grad enn andre. Kan dette være tilfellet?
Det andre jeg tenkte var panikkanfall eller panikkangst. Jeg har hørt dette kan være et resultat av hasjbruk dersom forhold som høye doser, miljø og genetiske komponenter spiller inne. Jeg vet ikke om jeg har opplevd panikkangst før, så det er vel vanskelig å vite hvordan det påvirker deg med mindre man har opplevd det selv og har fått bekreftet at man gikk gjennom det. Kan dette også være tilfellet?
Isåfall hva gjør jeg? Jeg sliter virkelig med å forstå at jeg opplevde en «vanlig badtrip» i og med at jeg ble så voldsomt påvirket og var helt ute av meg, så jeg tror at jeg opplevde et slags panikkanfall med antydninger til paranoia og trolig virkelighetsoppfatninger, men nå er ikke jeg noen ekspert. Beklager langt spørsmål, men dette plaget meg svært mye.
Avslutningsvis, jeg skal aldri prøve rusmidler igjen 🙂

mann/gutt |
18 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Først og fremst kan vi si at hvordan du reagerer på et rusmiddel er svært individuelt. Ulike mennesker kan reagere helt forskjellig på akkurat samme mengde av samme stoff. Det handler om toleranse, kroppssammensetning, dagsform, setting, forventninger, personlighet, genetikk, fysisk og psykisk helse osv. Det er altså veldig mye som spiller inn.

Badtrips kommer også i ulike grader. Alt fra å nærmest bare ikke like rusopplevelsen noe særlig, til helt forferdelige opplevelser som kan prege livet i lang tid etterpå. Alt det du beskriver at du opplevde ( paranoia, hjertebank, ukontrollert pust, hjertebank, endret virkelighetsoppfatning og panikkangst) er ganske typisk for en badtrip. Det kan altså godt hende at du hadde et panikkanfall da det gjerne kan følge med når du har en badtrip.

Du skriver også at du har psykoselidelser i familien. Da har du statistisk sett større risiko for å oppleve dette selv, enn andre som ikke har det. Oppsummert virker det rett og slett som at du er en person som reagerer veldig dårlig på cannabis, og at risikoen for at du får en badtrip om du prøver det igjen er ganske stor.

Du spør oss hva du skal gjøre med dette, og i utgangspunktet trenger du ikke å gjøre noe med det. Men siden du skriver at dette har plaget deg mye etterpå vil vi anbefale deg å snakke med noen om det. Du kan for eksempel ta kontakt med Helsestasjon for ungdom, eller fastlegen din.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.