Kan psykologen fortelle Mamma at jeg bruker MDMA?

Jeg fortalte min psykolog at jeg driver med mdma. Jeg er redd for at hun forteller Mamma. Men hun sier hun ikke skal. Hva er reglene rundt det med taushetsplikt og kan hun si noe dersom jeg ber henne om å ikke fortelle?

kvinne/jente |
16 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Helsepersonell har taushetsplikt – det betyr at psykologen ikke har lov til å si noe videre om det som gjelder din helse, sykdom, behandling eller andre personopplysninger. Men det er også noen unntak der de har plikt til å informere:

Eksempel på situasjoner der helsepersonell bør respektere at opplysninger ikke går videre til foreldre er: Info om lettere psykiske vansker, rus, problemer hjemme, kjærlighetssorg, seksuell helse og prevensjon.

Du kan lese mer om dette på sidene til ung.no.

Siden du er over 16 år er du også helserettslig myndig.  Det betyr at du på mange vis har ansvar for din egen helse selv.

Likevel KAN psykologen fortelle dine foreldre om rus hvis hun tenker at det er nødvendig, så lenge du er under 18 år. Men da skal hun fortelle deg at hun kommer til å gjøre det – det er viktig at du vet. Siden psykologen din har fortalt deg at hun ikke kommer til å si noe til din mamma om dette, så er det veldig sannsynlig at hun ikke gjør det. Du kan likevel be henne bekrefte dette ovenfor deg neste gang dere treffes.

Hvis du senere ønsker å snakke med psykologen om noe du ikke vil at dine foreldre skal vite, så kan du si det til henne før du begynner å fortelle. Så kan hun gi deg en bekreftelse om temaet er noe hun vet kan bli mellom dere to. Det er også lurt at du forteller henne hvor viktig det er for deg at du kan stole på henne.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.