Jeg går på rusprøver (medisinske prøver) rekvirert av barneverntjenesten

Hei
Jeg går på rusprøver (medisinske prøver) rekvirert av barneverntjenesten for å dokumentere rusfrihet. Jeg har ADHD og får Attentin (dextroamfetamin) fra legen. Det har vært omfattende rustesting i nå 6 mnd med spyttprøver og urinprøver under tilsyn hver ukedag på legekontoret. Det startet med tre dager i uken, men ble hver ukedag etter at spyttprøve slo ut på metaamfetamin to dager etter hverandre. Dette har skjedd totalt 6 eller 7 ganger, så godt som på halvparten av de spyttprøvene jeg har tatt. Jeg har dokumentert at urinprøvene som er tatt både samme og påfølgende datoer som spyttprøvene ga utslag, har kommet tilbake rene uten spor av metaamfetamin. Disse urinprøvene er analysert på laboratoriumet til Kalnes og det er også gjennomført kiranalyse med tanke på ADHD medisinene mine (analyse for å påvise om det er snakk om dekstroamfetamin, levoamfetamin eller ulovlig amfetamin siden ADHD preparater slår ut positivt på amfetamin på rustester). Jeg mener at dette dokumenterer at det er snakk om et falsk positivt resultat på spyttprøvene.

Hver ukedag er jo ganske omfattende rustesting. Da barnevernet rykket ut til meg, turte jeg ikke å ta den første spyttprøven pga risikoen for falsk positivt prøvesvar og hvilke tiltak som dette eventuelt kunne medføre i form av en akutt plassering. Jeg mener jo også at denne frykten absolutt har vist seg å være reell, da det tilsammen har vært 6 eller 7 spyttprøver som har slått ut på metaamfetamin videre i barnevernets undersøkelse. Jeg ville ikke ta den første spyttprøven, men jeg samtykket til rusprøver i form av urinprøver under tilsyn på legekontoret. På det tidspunktet de kom hjem til meg med spyttprøven var klokken så mye allerede at selv om jeg hadde kjørt dit direkte så ville jeg ikke rukket frem innen det stengte. Min første mulighet for å få tatt en rusprøve var derfor ikke før legekontoret åpnet neste dag, og jeg tilbydde meg å stå klar der når legekontoret åpnet. Jeg samtykket også til å ta rusprøver med den hyppigheten de mente var nødvendig og levere prøver over den perioden de anså som tilstrekkelig for at de ikke skulle ha en bekymring for at det var rus i hjemmet.

Jeg forstår at jeg må levere urinprøver når jeg ikke turte å ta den første spyttprøven, men istedenfor å ha bli møtt med forståelse på at den frykten var reell så har de har beskyldt meg for å ødelegge spyttprøvene med vilje! Noen spyttprøver har vist resultat ganske raskt, andre har brukt lang tid på å trekke opp nok spytt og av disse er det flere som ikke kan sies å ha vært noe annet enn defekte da de aldri har trukket seg helt opp men reagert så det har blitt rødt på den øverste avlesningsdelen på testene. Dette blir langt, men jeg skriver det slik at andre som opplever det her kan få en bekreftelse på at de ikke er alene om de søker etter det.

Videre har jeg møtt på utfordringer rundt at enkelte prøvesvar har kommet tilbake som utvannede. Jeg har tatt en del rusprøver i livet mitt, og har aldri opplevd å ikke kunne leve tilnærmet «normalt», uten at det resulterer i at prøvesvar kommer tilbake utvannet. Etter jeg ble klar over dette har jeg tatt forholdsregler som går ut på å drikke minst mulig, levere i barnehagen og rett ut og ta prøve. Avlikevel kommer de tilbake slik. Jeg har sjekket nyrefunksjonen og målt langtids blodsukker for å forsøke å finne ut om det var medisinske årsaker til at prøvesvarene kom tilbake slik. Det blir veldig utrygt å gå og ta rusprøver når du aldri vet om de kommer tilbake slik, og det er jo absolutt ikke i min interesse å ta rusprøver av andre grunner enn å dokumentere rusfrihet når jeg ikke ruser meg. Kreatinin nivåene mine varierte visst noe veldig, og det var «bare meg» dette skjedde med fikk jeg høre. Jeg lurte på om det kunne ha en sammenheng med søvn da jeg sliter med PTSD som følge av å ha blitt utsatt for vold i nære relasjoner, og denne har blitt veldig trigget gjennom undersøkelsen da denne undersøkelsessaken startet med en bekymringsmelding fra voldsutøver. Jeg ville hatt veldig godt av å begynne å trene for å få bedre søvn, men det tør jeg ikke da jeg er redd for at det vil medføre flere utvannede prøvesvar noe barnevernstjenesten ikke vil se positivt på.

Har dere noen gode svar på de fortynnede prøvesvarene? Er det et kjent problem at dextroamfetamin kryssreagerer og slår ut på metaamfetamin på spyttprøver? Og hva tenker man om rettssikkerheten rundt det jeg har tatt opp her?

kvinne/jente |
37 år |
Østfold

  Rusinfo svarer:

Vi er ikke helsepersonell, og kan dessverre ikke besvare alle dine spørsmål. En del av dem bør du stille til laboratoriet og de som jobber der, og en del av dem må tas med barnevernet, gjerne sammen med lege. Når det gjelder rettssikkerhet og andre spørsmål av mer juridisk art, vil vi råde deg til å be om hjelp fra Pasient- og Brukerombudet og Statsforvalteren.

På oss høres det ut som veldig hyppig prøvetaking. Hvis det uansett er slik at du skal ta prøver tre eller fem dager i uken, kan det være lurt at en viss andel av disse er blodprøver. Blodprøver har liten feilmargin, og er godt egnet til å dokumentere rusfrihet. Problemet er påvisningstiden, men de kan ev. brukes i kombinasjon med spytt- eller urinprøver. Det kan også gjøres en kiral analyse. Det er mulig du kan foreslå noen av disse tingene for de som tester deg.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.