Bekymret for ei venninne, redd hun skal ta overdose

Jeg har noen venner jeg er litt bekymret for. Spesielt ei venninne som har overlevd kreftbehandling. Hun går nå på mye smertestillende, i tillegg drikker hun en del alkohol, røyker hasj og snorter metamfetamin. Min største bekymring nå er risikoen for en overdose. Hun har mye plager, både fysiske om mentale etter behandlinger og operasjoner. Hun blir fulgt opp av fastlege, men det hjelper lite hvis hun tar en overdose på en fest. Kan nalokson nesespray eller annet hjelpe om det skulle skje? Og er det evt mulig for meg som venn få tak i det?

kvinne/jente |
28 år |
vestfold og telemark

  Rusinfo svarer:

Det høres ut som en krevende situasjon å være i for deg. Aller først kan vi jo svare konkret på spørsmålet om nalokson nesespray. Dette er en effektiv motgift ved en eventuell overdose av opioider, altså sterke smertestillende. Kort sagt blokkerer nalokson raskt (og midlertidig) forbindelsen mellom opioid og opioidreseptor, sånn at effekten opphører der og da. Det finnes flere steder som deler ut nalokson til brukere og pårørende, se denne oversikten for å finne et slikt sted nær deg.

Når det gjelder denne situasjonen mer generelt, og hva du eventuelt kan gjøre, er det jo gjerne sånn at hva du (eller andre) kan gjøre for henne, i stor grad kommer an på hva hun selv er villig til å gjøre og ikke. Du skriver at hun følges opp av helsepersonell, og det er jo bra – vi håper hun fortsetter med dette, og at dette etter hvert vil gi resultater – denne typen problematikk kan tross alt være tidkrevende å bearbeide. Uansett er det ingenting i veien for å prøve å ta en rolig prat med henne om det som bekymrer deg. Dette har du kanskje også gjort allerede, men det er jo helt greit å prøve å ta opp samtalen igjen med jevne mellomrom. Du må gjerne legge det frem slik at du trenger å snakke om dette, fordi du er bekymret, heller enn at det er hun som trenger å snakke om det. Du trenger ikke tenke at du må overtale henne til noe som helst – tenk heller at målet for samtalen simpelthen bare er å snakke om det som skjer, og at du kan prøve å kartlegge hvor hun står selv, både med tanke på ting slik de er i dag, og veien videre. Det er jo ikke sikkert at hun er villig til å ta en sånn samtale, eller gi deg noen ærlige svar – men uansett er det fint om hun vet at hun alltid kan komme til deg for støtte/samtale senere, om hun skulle trenge det.

Og: om du føler at du må være tilstede hver gang hun er på fest, for å prøve å passe på henne, blir det kanskje et urimelig stort ansvar å ta på deg. Det er jo ikke sikkert du føler det på den måten – men om du likevel gjør det, vil vi oppfordre deg til å prøve å ta vare på dine egne grenser og behov så godt du kan. Det er tross alt begrenset hvor mye kontroll en har over hvordan andre lever – og denne maktesløsheten er dessverre en veldig vanskelig del av det å være pårørende. Sånn sett vil vi tipse deg om ulike hjelpetilbud for pårørende, om dette er noe du føler du trenger.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.