Vil det få konsekvenser for min offshore helseattest dersom jeg oppsøker hjelp?

Hei,

Jeg er en 32 år gammel mann som har problem med å si nei til kokain når jeg drikker. Jeg bruker ikke kokain regelmessig og kun i fest sammenheng i helger.
Jeg kan fint avstå til et punkt der jeg mister dømmekraft pågrunn av mye alkohol. Jeg har lyst å oppsøke hjelp, men er redd for om det kan få konsekvenser iforhold til jobb og offshore Helseattesten min.

Har lege noen form for meldeplikt som kan føre til inndragelse av offshore Helseattest visst jeg ber om hjelp?

mann/gutt |
32 år |
rogaland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Først og fremst er det fint at du ønsker hjelp til dette, på den måten vil det forhåpentligvis også være enklere for deg å ta noen grep. Samtidig forstår vi at dilemmaet ditt er vanskelig. På den ene siden ønsker du hjelp, på den andre siden er du redd dette vil få konsekvenser for din offshore helseattest og jobb.

Generelt er det kun godkjente petroleumsleger som kan skrive ut en offshore helseattest og denne skal fornyes hvert 2. år. Et av kravene i en slik helseattest er at man ikke kan misbruke alkohol eller andre rusmidler. Hvorvidt en testes for rusmiddelbruk eller ikke, vil mest sannsynlig avhenge av arbeidsgiver og/eller om det foreligger mistanke om bruk av rusmidler.

Slik vi forstår det kan en fastlege gi en uegnethet-erklæring, om en misbruker rusmidler. Dersom man har et erkjent rusproblem, kan man hos noen arbeidsgivere inngå en avtale der man går med på å teste seg uanmeldt. Dette skjer som regel i samarbeid med lege og arbeidsgiver, da vil ofte offshore attesten vare kortere. Du kan lese mer om offshore helseattest her.

Du skriver at du ikke bruker kokain regelmessig og at du også klarer å avstå, men at dersom du drikker mye alkohol mister du også dømmekraften. Sånn sett kan det være lurt å unngå situasjoner der det blir for mye alkohol, kanskje det kan gjøre det enklere å avstå fra å ta kokain. I vår artikkel Hjelp til å slutte med kokain, har vi skrevet ned noen nyttige tips og råd til deg som vil slutte med kokain, den kan det være verdt å ta en titt på.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.