Vil Imovane vises på urinprøve

Hei.
Jeg kom akkurat på at jeg må ringe legen min imorgen for å få en ny sjømannsattest. Jeg sliter til vanlig med angst, og fikk tidligere imovane 5mg på resept for dette. Når jeg er hjemme hos min mor, tar jeg av og til 1-2 tabeletter fra henne da jeg kjenner jeg får angstanfall. Det har jeg også gjort idag. Men nå er jeg nervøs for at imovanen skal vises i urinen, eller om de i det hele tatt sjekker det. Imovane bruker jeg såklart ikke ombord. Da jeg skjønner faren det kan medføre. Men når bør jeg bestille time for sjømannsattesten hvis rusen skal være ute av kroppen til da, eller kan jeg bestille time med engang hvis det er sånn at dem ikke sjekker det?

kvinne/jente |
20 år |
nordland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Når man tester for Imovane, er det virkestoffet zoplikon som vises i en urinprøve. Imovane er et z-hypnotika og har fellestrekk med benzodiazepiner. På noen typer prøver vil dette slå ut som benzodiazepiner og på andre vil det slå ut som z-hypnotika.

Zoplikon har ganske kort påvisningstid, det kan spores i urinen i ca. 1 til 3 døgn etter siste inntak, noen ganger lenger dersom det er snakk om et stort inntak.

Om de tester for dette i forbindelse med sjømannsattest kommer an på hva slags type urinprøve som eventuelt skal utføres.

Sjøfartsdirektoratet har informasjon om dette. Her er info om helseerklæring og her er info om selve undersøkelsen. Direktoratet skriver:

Hensikten er å finne ut om du er helsemessig skikket til tjeneste om bord på norske skip og flyttbare innretninger jf. helseforskriften § 1. Legen skal sjekke blant annet syn/fargesyn, hørsel, din fysiske funksjonsevne, og se på eventuell medisinbruk m.v.

Det fremgår ikke av dette hvorvidt du må testes for legemiddelbruk, men du vil i hvert fall bli spurt om det.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.