Jeg drikker mer eller mindre hver dag, hva gjør jeg?

Hei, jeg drikker mer eller mindre hver dag, de siste 5-6 årene, det har utviklet seg fra en halvliter øl daglig gjennom mesteparten av denne tiden til nå 1-2 liter øl pr dag og litt mer i helgene, jeg drikker sent da jeg liker roen jeg føler jeg får fra alkohol, men misliker sterkt å føle meg beruset, så jeg pleier balansere det så jeg tidvis kjenner meg litt beruset men ikke brisen eller full da jeg hater den følelsen. det siste 2 årene har jeg vert alkoholfri i helgene men drukket en halvliter eller to hver kveld i ukedagene, hovedsaklig motivert av et forhold hvor jeg har vert sammen med kjæresten i helgene og vert alkoholfri, og drukket moderat i ukene etter arbeidstid, jeg har vert bekymret over forbruket iallefall de siste 4 år, og det irriterer meg grenseløst at jeg ikke klarer å være alkoholfri når jeg er alene, det nermeste jeg har kommet er å lure meg selv til å ikke nå butikken før alkoholsalget stanser og jeg har hatt noen enkle dager alkoholfri innimellom med den metoden.

over det siste året har mitt alkoholforbruk plaget meg og tankene rundt dette har gjort meg nedfor og det gikk utover forholdet mitt så jeg følte jeg måtte avslutte det for å ikke skade kjæresten med mitt humør og skuffelsen over min egen manglende selvkontroll, og etter det drikker jeg mer og er nå opp til 2-3 liter øll hver dag, litt mer i helgene, eneste begrensning er at jeg drikke sakte nok til ikke å bli merkbart beruset(for meg selv) vil annta at omgivelsene mine ville merket det om jeg var ute blandt folk.

egentlig vil jeg ikke slutte helt, men jeg plages mer og mer over mit økende alkoholforbruk, og spesiellt over at det er daglig uten stopp, foreløpig har det ikke påvirket jobben, men jeg merker jo at jeg har lyst til å gå hjem tidligere for å ta meg en øl, og tror nok det er et spørsmål om tid før jobben også blir påvirket av alkoholforbruket mitt hvis jeg ikke får kontroll på dette.

forstår at jeg antagelig bør kutte ut, men er ikke motivert for det, er motivert for å få kontroll på det og redusere til litt etpar ganger i uken om mulig, og ikke minst redusere mengden også.

hva gjør jeg?

mann/gutt |
52 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Vi forstår godt at dette er en frustrerende situasjon for deg. Det virker som om kontrollen gradvis slipper mer og mer opp.

Du sier at du ikke egentlig er motivert for å kutte alkoholen helt ut, men at du heller ønsker å kunne drikke litt mer moderat. Det høres ut som et rimelig og realistisk mål – men for å komme dit, bør du kanskje se for deg en periode helt uten alkohol. Hvor lang periode det skal være snakk om er litt åpent, men 1-2 måneder er kanskje et godt utgangspunkt. Poenget med det vil være å nullstille deg litt, og forsøke å bryte opp i vanemønsteret du har etablert. Det blir en øvelse i disiplin, kontroll og planlegging – noe du vil ha behov for senere også.

Om du bestemmer deg for å prøve en periode uten alkohol, kan det være greit å trappe ned det daglige forbruket over en kort periode, heller enn å gå rett til null. Da er det mindre sannsynlig at du opplever fysisk ubehag (abstinens), noe som igjen kan gjøre det lettere for deg å få til en alkoholfri periode.

En ting du også må ta stilling til, er om du vil gjøre dette helt på egenhånd, eller om du er åpen for å ta imot noen form for hjelp utenfra. Kanskje kan du prøve deg frem på egenhånd i første omgang – men om du skulle oppleve at det blir veldig vanskelig, må du kanskje vurdere om du ikke trenger hjelp likevel. I vår artikkel Hjelp til å slutte med alkohol finner du forhåpentligvis noen tips som kan være til hjelp for deg, uansett hvordan du velger å angripe dette.

En annen ting som er viktig, er at du prøver å sysselsette deg med andre ting, på de tidspunktene hvor du ellers ville ha drukket. Her er det snakk om hva som helst som interesserer eller engasjerer deg, som kan hjelpe deg med å flytte fokuset over på noe annet. Dette er kanskje aller viktigst i begynnelsen, som et ledd i gradvis å etablere en «ny normal». Aller helst bør det være noe du opplever som avslappende, hvis det er sånn at du drikker hovedsakelig for å finne ro.

Du er velkommen til å kontakte oss på telefon eller chat om du vil snakke nærmere om dette.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.