Bekymret for venninne, kan vi sende bekyringsmelding?

hei. har en stor bekymring for en venninne som driver med mye rus. hun bor hos foreldrene sine, er 19 og har ikke jobb og går ikke på skole. hun skylder mange mennesker og trolig dealere penger, og jeg og flere er bekymret for livet hennes nå. vi har prøvd å snakke med hun uttallige ganger, og foreldre har blitt varslet flere ganger uten hell. hva gjør vi? kan vi sende bekymringsmelding?

kvinne/jente |
18 år |
vestfold og telemark

  Rusinfo svarer:

Utfra det du skriver skjønner vi godt at du/dere er bekymret. Det kan være både vondt og vanskelig å se på at noen man bryr deg om tar dårlige og destruktive valg.

Det er ikke enkelt å hjelpe personer som ikke er mottakelige for den hjelpen man vil gi. Veldig mange som ruser seg føler at de har kontroll, og det er ganske vanlig at grensen for når man selv føler at man har et problem og trenger hjelp forskyves når man bruker rusmidler.

Du/dere har allerede forsøkt å snakke med henne, og foreldrene har blitt varslet, uten at det ble merkbart bedre. Hvorvidt du/dere skal eller kan sende bekymringsmelding er vanskelig for oss å gi noe konkret svar på. Det kommer nok litt an på hvem du/dere tenker å sende bekymringsmelding til? Hvis venninnen din ikke selv ønsker hjelp er det kun NAV som kan fatte vedtak om eventuell tvang, og det skal som regel mye til før behandling ved tvang er aktuelt. Dette er nærmere omtalt i denne artikkelen.

Vi tenker at det som er viktig at du/dere får mulighet til å drøfte deres bekymring med noen som har god kunnskap om unge og rusbruk. Helsestasjon for ungdom eller utekontakt i kommunen dere bor i kan kanskje være et bra sted for dere å henvende dere for en god prat og veiledning på hva dere kan gjøre med utgangspunkt i tilbud som finnes i kommunen deres.

Under relevant innhold kan du finne artikler som kan være hjelpsomme å lese. Du finner også en artikkel om hvordan få hjelp, som kan være nyttig å lese og/eller gi til din venninne.

Til slutt vil vi minne om at hvis din/deres venninne er 18 år eller mer så er hun myndig. Da er hun per definisjon voksen, og står selv ansvarlig for sitt eget liv. Du/dere kan ikke ta det ansvaret for henne. Det eneste du/dere kan gjøre er å fortelle henne hvordan du/dere føler og tenker, hvor bekymret du/dere er, og være der for henne hvis hun trenger å prate eller ønsker støtte til å oppsøke hjelpeapparatet selv.

Du/dere er velkommen til å ta kontakt med oss på telefon eller chat for en prat om dette!

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.