Svigerfar drikker for mye alkohol. Hva kan jeg gjøre for å hjelpe ham?

Hei! Min svigerfar sliter veldig med alkoholen. Det går ut over resten av familien. Han jobber mye og driver for seg selv, så jeg tror han er nervøs pga. det økonomiske.
Han mener han ikke har et problem, men det har han. Så fort han begynner å drikke, øl som regel, så stopper han ikke før han er dritings. Og han blir ofte sint hvis noen snakker til han da. Vi prøver å ta det opp på en rolig og fin måte, men da blir han sint og bare går unna. Vi tar det opp når han er edru, gjør vi det når han er full, så vet jeg helt ærlig ikke hva som skjer.
Det har vært veldig mange episoder i barndommen til typen ang. dette her. Var rolig ei stund. Etter vi ble sammen har det vært noen episoder, noen verre enn andre.
Vi har sagt at vi vil gjerne hjelpe han fordi vi vil ha han i familien og vi er glad i han. Da får vi bare høre at han ikke kommer til å ta imot hjelp, og at han klarer seg fint alene.
Ellers i hverdagen så er han nok litt preget av alkoholen, han skjelver mye og er sliten og trøtt.

Vi vet ikke hvordan vi kan hjelpe han. Vi har vurder å ringe politiet når han har drukket og er på sitt verste, men vi er redde for hvordan han kommer til å reagere da. Svigermor truer med å gå ifra han, men det hjelper heller ikke. Da kan han heller være alene og drikke sier han.

Har så lyst til å hjelpe han!

kvinne/jente |
25 år |
Innlandet

  Rusinfo svarer:

Dette høres ut som en vanskelig situasjon for alle involverte.

Det er dessverre en kjent problemstilling, og det er nok mange som kan kjenne seg igjen i det du beskriver. Samtidig er det ingen fasit på hvordan man skal gå frem for å håndtere en slik situasjon, ettersom det er snakk om flere individer med ulike behov.

Det er ofte svært vanskelig å hjelpe noen som ikke ønsker hjelp – spesielt når det kommer til rus og avhengighet. Dersom din svigerfar ikke anser sitt alkoholinntak som problematisk, vil det mest sannsynlig være få grunner for han til å slutte med alkohol. Samtidig er det forståelig at dere som familie ønsker å hjelpe han best mulig, men til syvende og sist er det han selv som må stå ansvarlig for sine avgjørelser.

På samme måte er det opp til de pårørende å erkjenne sine egne behov i en slik situasjon, da det ofte er en stor belastning ha nære som strever med avhengighetsproblematikk. Vi kan ikke kontrollere andres tanker eller atferd, men vi kan i større grad kontrollere hva vi selv gjør, tenker og føler omkring en gitt situasjon. Derfor er det viktig at du/dere vurderer deres egne behov opp mot de eventuelle tiltakene dere ønsker å iverksette.

For å lese mer om hvordan å snakke med noen om deres alkohol/rusbruk, kan du følge denne lenken.

Du kan også gå inn på helsenorge.no sine sider for å lese mer om hvilket tilbud som finnes for pårørende. 

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.