Hvordan slutte med amfetamin uten at det blir synlig for andre?

Har brukt amfetamin hver dag nå i 2 år. Har klart å opprettholde en fasade hvor ingen har forstått at jeg er misbruker. Nå ønsker jeg å slutte, og lurer på hvordan jeg skal få det til uten at det blir for synlig for de jeg omgås.

mann/gutt |
55 år |
agder

  Rusinfo svarer:

Generelt er det gjerne sånn at ulike personer kan ha litt ulike behov, med tanke på hvordan man skal klare å slutte. Dette gjelder egentlig ikke bare amfetamin, men rusmidler generelt.

I ditt tilfelle, forstår vi deg sånn at de du omgås med ikke vet at du bruker amfetamin (eller ikke vet hvor mye), og at du følgelig også vil slutte på en måte hvor ingen av disse merker hva du gjør.

I første omgang må du ta stilling til om du skal prøve å slutte helt på egenhånd, eller om du heller skal oppsøke noen form for hjelp og oppfølging.

Det er fullt mulig å slutte på egenhånd – men dette krever en del disiplin, planlegging og gjennomføringsevne. Du må også vurdere om du skal slutte brått (og følgelig gjennomgå en periode med abstinenser, vanligvis rundt 14 dager), eller om du skal trappe ned litt mer gradvis, noe som gjerne reduserer graden av abstinens. Det kan være greit å sette en konkret dato for når du skal slutte – samt sørge for å ikke ha amfetamin lett tilgjengelig etter dette. Unngå å oppsøke personer eller situasjoner som øker sjansen for at du selv bruker. Forsøk heller å fylle tiden og tankene med andre ting, som kan hjelpe deg med å flytte fokuset over på noe annet. Det er ikke nødvendigvis sånn at du trenger å gjøre dette i veldig lang tid – poenget er heller å gjøre det lenge nok til at du klarer å etablere en «ny normal».

Om du ser at det blir vanskelig å slutte på egenhånd, bør du vurdere å oppsøke hjelp utenfra. Du kan f. eks. snakke med din fastlege, som kan henvise deg til poliklinisk utredning, dvs. regelmessige samtaler med en spesialist. Andre behandlingsformer kan også være aktuelle, som akutt avrusning eller innleggelse over lengre tid – selv om dette riktignok blir vanskeligere å skjule for de du omgås med.

Og i den forbindelse vil vi også si – selv om du føler at du vil holde dette for deg selv, så kan det likevel være en del fordeler rundt det å være mer åpen med de du omgås med. På den måten kan de bli en støtte for deg, noe som jo kan være godt å ha. Men det blir selvsagt helt opp til deg.

Tipser om vår guide Hjelp til å slutte med amfetamin for videre lesning.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.