Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Hvordan kan jeg slutte med å sniffe?

Hei, eg veit det er farleg å sniffe bensin, antibac, neglelakk/neglelakkfjerner, emn dette er ting jeg er blitt avhengig av å sniffe. Jeg har lest meg opp på hva dette gjør med kroppen og jeg vet hvor farlig det er, men jeg klarer ikke å slutte. Derfor lurer jeg på hva som kan hjelpe til å slutte. Kan ikke si noe til foreldrene mine eller andre voksne, vil helst få ideer om hva jeg kan gjøre selv, uten at noen andre blander seg inn.

kvinne/jente |
17 år |

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Å slutte med dette er en veldig god idé ja – som du jo vet, er dette noe som kan gjøre ganske betydelig skade på kroppen.

Du sier at du ikke vil snakke med noen voksne – likevel tror vi det kan være lurt å gjøre nettopp det. Det kan være vanskelig å bryte en vane helt på egenhånd, og det kan være nyttig å få hjelp utenfra til å forstå hvorfor du driver med dette i det hele tatt. For eksempel kan du oppsøke en Helsestasjon for ungdom, hvor du kan få god veiledning og oppfølging. Så lenge du er over 16 år, er du i utgangspunktet beskyttet av loven om taushetsplikt – det betyr at helsepersonell ikke er nødt til å informere foreldre. Men, så lenge du er under 18 år, kan helsepersonell likevel velge å informere foreldre, dersom de mener at dette er nødvendig. Men om du er tydelig på at du ikke ønsker dette, er det godt mulig at de tar hensyn til det.

Om du likevel er fast bestemt på å gjøre dette selv, så er det selvfølgelig mulig – men dette krever en del disiplin, planlegging og gjennomføringsevne. Da er det viktig å huske at det faktisk er fysisk mulig for deg å ta kontroll over dine egne handlinger. Selv om kanskje føler en sterk trang til å sniffe, er du ikke nødt til å handle ut ifra den impulsen. Om du har nok viljestyrke til å stå imot trangen, så vil det kanskje føles frustrerende og vanskelig å la være å sniffe – men om du klarer dette lenge nok, tror vi ganske sannsynlig at trangen til å sniffe også blir mindre med tiden. Det handler om å bryte opp i et mønster du selv har etablert. Det kan være en fordel om du forsøker å fylle tiden og tankene med andre ting, ting som føles positivt og engasjerende for deg, som kan hjelpe deg med å flytte fokuset bort fra trangen til å sniffe. Dette gjelder spesielt i begynnelsen, hvor du må forsøke å etablere en «ny normal». Forsøk også å begrense tilgjengeligheten av disse produktene rundt deg – selv om det kanskje er ganske vanskelig i praksis, nå som særlig Antibac er overalt. Du bør i hvert fall prøve å unngå situasjoner hvor du vet at du sannsynligvis blir fristet til å sniffe.

Tenk gjerne gjennom hvorfor du sniffer i utgangspunktet. Handler dette om fysisk velvære? Eller kanskje heller psykisk? Eller noe annet? Eller begge? Om du klarer å se konkret hvorfor du sniffer, vet du kanskje også hvor problemet faktisk ligger – slik at du kan forsøke å bearbeide problemet på sunnere måter.

Om du vil lese mer om sniffestoffer, tipser vi om vår faktaside.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.