Hvordan vet man at man har fått en overdose på amfetamin?

Hvordan vet man at man har fått en overdose på amfetamin?
Det var første gang, og jeg hadde et inntak på rundt 240mg.
Var det flaks at jeg overlevde?

kvinne/jente |
23 år |
nordland

  Rusinfo svarer:

En vanlig brukerdose med amfetamin ligger på 20 til 100 mg rent stoff. Amfetaminet som selges på gaten er som regel utblandet, og er ofte ikke mer enn mellom 20-­30 % rent. En dose er da som oftest en «kvarting», som tilsvarer ca. et kvart gram (250 mg) utblandet stoff, men kun mellom 50­-75 mg rent stoff. Det er altså litt vanskelig å si om noe om hvor stor dose du egentlig tok, siden vi ikke vet hvor rent stoff du hadde. Likevel tenker vi at det mest sannsynlig var i meste laget med tanke på at det var din første gang.

Vi vet ikke om du fikk en overdose eller ikke, men du kan selv ta en titt på typisk tegn på amfetaminoverdose og se om du kjenner deg igjen i noe av det:

 • Agitasjon, angst, panikk, forvirring, hallusinasjoner, psykose, delirium/vrangforestillinger, kramper
 • Vasokonstriksjon (blodårene trekker seg sammen) og vasospasme (krampeaktig sammentrekning av blodårer)
 • Hypertensjon (høyt blodtrykk), takykardi (hurtig puls/hjertebank), arytmier (ujevn puls), hjerteinfarkt
 • Hyperventilasjon
 • Dehydrering
 • Hypertermi (kroppstemperatur over 40°C)
 • Rabdomyolyse (ødeleggelse av muskelceller) med ev. nyresvikt, metabolsk acidose (kroppen produserer mer syre enn den kan kvitte seg med), disseminert intravaskulær koagulasjon (alvorlige forstyrrelser i kroppens blodlevringssystem, mange små blodpropper inne i blodårene), multiorgansvikt
 • Sirkulasjonskollaps
 • Respirasjonsvansker
 • Nedsatt bevissthet/koma
 • Hjerneblødning

Dersom du bestemmer deg for å ta amfetamin igjen vil vi uansett råde deg til å være mer forsiktig, og gjerne lese brosjyren vår om amfetamin på forhånd. Der finner du blant annet informasjon om forholdsregler og tryggere bruk.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Velkommen til RUSinfo!

HAP-app: Den nye versjonen er ferdig og klar til nedlasing i AppStore og GooglePlay.