Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Jeg har et lite rusproblem men holder på å ta førerkort

Hei, jeg har et lite rusproblem men holder på å ta førerkort, altså problemer med hasj, selvfølgelig ikke når jeg kjører bil eller øvelseskjører den dagen er de ingen rus. Men må jeg som ikke har vert i behandling lever urinprøve for å ta oppkjøring? Selv om jeg ikke har noen dommer som tilsier at jeg ikke skulle kunne kjøre. Men om jeg skulle dratt på detox på en avrusningsklinikk i 48 timer – så vill jeg måtte ha reine prøver? Hvis jeg slutter hjemme å tar prøver hoss legen istedenfor da? Er de fremdeles 6 mnder

kvinne/jente |
27 år |
møre og romsdal

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Noen av spørsmålene er litt uklare, men vi vil prøve å svare så godt vi kan.

Du skriver at du har «et lite rusproblem». Det er uklart hva du legger i dette, men du bør ta utgangspunkt i at hvis du bruker cannabis regelmessig, så fyller du ikke helsekravene.

Videre skriver du at «når jeg kjører bil eller øvelseskjører er det ingen rus den dagen». Dette har ingen betydning med tanke på om du fyller helsekravene eller ikke. Spørsmålet er om (legen mener at) du bruker cannabis «i et omfang og på en måte som fører til helsesvekkelse med økt trafikksikkerhetsrisiko.»  Her kan du lese om de generelle helsekravene (for rusmidler).

Du spør «må jeg som ikke har vert i behandling levere urinprøve for å ta oppkjøring?» Vel, når du skal ta lappen fyller du ut en egenerklæring. Der blir du blant annet spurt, «Misbruker du alkohol eller andre rusmidler, eller har du hatt slikt misbruk i løpet av de siste tre år?» Hva du svarer på dette spørsmålet er opp til deg. Hvis ikke legen eller noen andre vet/mistenker/lurer på om du bruker cannabis, er det ingen grunn til at det skal bli et tema. Da blir det eventuelt et samvittighetsspørsmål.

Du skriver «Men om jeg skulle dratt på detox på en avrusningsklinikk i 48 timer – så vill jeg måtte ha reine prøver?» Dette spørsmålet er uklart. Hvis du skal på «detox» har du ikke rene prøver før du skal dit, hvis det er det du mener. Poenget med «detox» er jo bl.a. å bli ren. Du ville ikke hatt rene prøver etter 48 timer, hvis det er det du mener. Her er info om cannabis og testing.

Det er også slik at hvis du skal på en avrusningsklinikk så trenger du at legen henviser (søker inn) deg dit. Legen vil da få vite om din bruk, og i så fall må du dokumentere rusfrihet i 6 måneder (etter «detox»).

«Hvis jeg slutter hjemme å tar prøver hos legen istedenfor da?» Det er opp til deg hvor og hvordan du vil slutte. Poenget er: dersom legen din vet at du bruker, må du slutte (og dokumentere det med rene prøver) i 6 måneder før du fyller kravene.

Oppsummert
Hvis ingen i helsevesen, politi eller andre relevante personer vet at du bruker cannabis, er det opp til din egen samvittighet hva du svarer på egenerklæringen.

Hvis helsevesen, politi eller andre relevante personer vet om din bruk, må du dokumentere avhold i 6 måneder før du fyller helsekravene.

Vi har en samleside om denne typen spørsmål, ta gjerne en titt på den.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.