Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Mannen min bruker amfetamin ca. 4-5 ganger i måneden – bør han/vi søke hjelp?

Hei
Mannen min bruker amfetamin ca 4-5 ganger i mnd. Han er da ute med kamerater, og trenger «egen tid» Vi har barn på 6 og 14 år, men de har lagt seg når han kommer hjem. Jeg synes allikevel at dette lager problemer for familien da han sover lite, blir irritert dagen etter og vil gjerne la være å dra på ting med familien slik at han heller kan henge med kompiser. Han drikker også 1-2 halvlitere hver dag, mer når han bruker pepper. Bør han/vi søke hjelp?

kvinne/jente |
42 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Dette høres ut som en krevende situasjon.

Hva som er naturlig å gjøre videre, kommer delvis an på hva han selv tenker om dette. Dersom han selv føler at dette er problematisk, og at han ønsker endring, finnes det måter han kan få til det på – både på egenhånd, og/eller via et hjelpetilbud. Sånn sett vil vi anbefale deg å snakke med ham om dette på en ordentlig måte – ikke egentlig for å prøve å overtale ham til noe som helst, men snarere for å prøve å kartlegge hvor han faktisk står, og konkret hva, om noe, han er villig til å gjøre videre. Hvis det skulle vise seg at han faktisk ønsker endring, men ikke helt vet hvordan han kan få det til, kan du tipse han om å kontakte oss anonymt. Sammen kan vi drøfte hvilke alternativer han har.

Men – dersom han ikke sier seg villig til å gjøre noen endringer, eller evt. om han sier seg villig til endring men likevel fortsetter rusbruken, blir saken også en litt annen. I så fall blir det et spørsmål om å ta vare på deg selv, dine grenser og dine behov, samt å skjerme barna. Kanskje blir du nødt til å stille ham et ultimatum, hvor han kan velge mellom rusbruken eller familien. I så fall er det viktig at dette faktisk er et reelt valg, som du må være forberedt på å følge opp i praksis, heller enn kun å være en tom trussel. Husk også at et ultimatum er noe du først og fremst stiller for din egen del, fordi du trenger å ha det sånn og sånn i livet ditt. Tross alt har du ikke så mye kontroll over hvordan han tenker og lever, men du har en større kontroll over hva du utsetter deg selv (og barna) for.

Uansett anbefaler vi at du finner noen du kan snakke med, som du kan støtte deg på. Jo mindre alene du føler deg oppi alt dette, desto bedre utgangspunkt har du for å komme deg gjennom denne krevende prosessen. Snakk gjerne med venner/familie, men snakk helst også med profesjonelle. F.eks. kan du kontakte et Familievernkontor for samtaler, eller NKS Veiledningssenter for pårørende. Du er selvfølgelig også velkommen til å kontakte oss på telefon eller chat, om du vil snakke nærmere om denne situasjonen.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Relatert innhold

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Velkommen til RUSinfo!

Tirsdag 25. juni holder tjenesten stengt!