Jeg er gravid og fortviler over en partner som drikker

Jeg er gravid i tredje semester og fortviler over en partner som drikker for mye. Han drikker de fleste dager i uka, gjerne 4-5 glass vin eller mer, og blir ordentlig full ca to dager i uka. Dette har eskalert utover i graviditeten og ingenting hjelper. Hver gang jeg blir sint og lei meg er han forståelsesfull og beklager seg dagen etter. Men så går det et par dager og blir nesten verre. Jeg har vært sammen med en alkoholiker før og har en far som har slitt. Jeg synes det er vanskelig å stille ultimatum (de har uansett ingen effekt) og å vite hva jeg kan og skal gjøre. Han mener ikke selv han har et problem. Jeg vil gjerne skaffe han hjelp som ikke føles så dramatisk. Finnes det noe avvæpnende tiltak?

kvinne/jente |
34 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dette må være en veldig tøff situasjon for deg. Vi tenker at hans bruk potensielt kan få store konsekvenser for dere som familie. Derfor er det viktig at både du og han får hjelp til å håndtere dette.

Vi har ikke noe fasit på hva du skal/bør gjøre, men her er noen innspill.

Det er mulig å være direkte med ham, og ta det som et «familieproblem»; formidle at hans alkoholbruk rammer dere som familie, slik du ser det. Om ikke det er et problem for ham, så er det hvert fall et problem for familien. Du kan si at du har behov for å snakke med noen om det, og at du ønsker at han deltar («vi har en utfordring og jeg synes vi skal løse den sammen»).

Ønsker han ikke delta, står han i og for seg fritt til det. Da kan du ev. formidle at du vil snakke med noen på egen hånd. Om hvordan du oppfatter hans alkoholbruk, om hva du og det kommende barnet har behov for, hva du forventer at partneren din gjør etc. («han har et problem og jeg forventer at han gjør noe med det»).

Dere/du kan snakke med helsestasjonen og si at alkohol er (el. kan bli) en utfordring, og at dere ønsker veiledning om temaet. Dere/du kan også snakke om dette med fastlege eller jordmor. Det kommer an på hvem dere/du har mest tillit til. En annen mulighet er familievernkontor.

Det optimale er at dere begge er med på like fot og frivillig, og blir enige om en løsning sammen. Hvis det ikke nytter kan barnevernet hjelpe familien, og under visse betingelser stille krav om rusfrihet etc. Dette er noe du kan få veiledning om ved å kontakte barnevernet.

Din partner kan få tips og hjelp til å begrense drikkingen hvis han tar kontakt med oss.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Tjenesten er åpen på hverdager kl 11-18.

Vi holder stengt

  • 1.mai
  • 10.mai
  • 17.mai
  • 18.mai
  • 29.mai

 

Tirsdag 2.mai åpent 15-18

Tirsdag 16. mai åpent 15-18

Tjenesten er stengt kl 14.30-15 hver dag.