Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Bruker jeg øl på kvelden for å kompensere for sug etter rus?

Hei. Jeg har vært rusmisbruker i mine yngre dager, men er fri på femte år. En ting jeg dog har bitt meg tak i, spesielt i de senere årene, og da mest under covid 19 pandemien er at jeg drikker en del øl. Jeg regnet på at jeg fort inntar 12 halvlitere pr uke, og da har jeg i beste fall en dag «ute med venner». En annen bieffekt av denne nye trenden er en økende annerledes oppførsel når jeg har inntatt mer en hva jeg er vant til, og en del uforklarlige handlinger og utsagn av den ikke alltid hyggelige sorten.
Jeg ønsker ikke dette. Jeg er en respektert mann i 30 årene, og er redd for at denne siden av meg skal ødelegge for det mennesket jeg har bygd opp. Det begynner også å tære på økonomien Hva kan jeg som person gjøre for å brukte med dette, uten å bli fratatt nødvendigheter som førerkort? ( jeg har aldri kjørt med promille i blodet), og uten å måtte ha fravær fra arbeidslivet.
Og bruker jeg ubevisst ett par øl på kvelden for å kompensere ett sug etter rus og virkelighetsflukt?
Mann 33

mann/gutt |
33 år |
vestfold og telemark

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Det du forteller om det å komme inn i en vane med å drikke litt for mye er ikke uvanlig. Heller er det ikke uvanlig å oppføre seg annerledes, og si og gjøre ting som du angrer på senere, etter å ha drukket for mye. Drikker du tolv halvlitere øl i uken er det noe over den mengde som anbefales med hensyn til helseskader ved alkoholbruk. Så helsen din er også et argument for å drikke noe mindre.

Hvorvidt du ubevisst drikker for å kompensere for sug etter rus og virkelighetsflukt vet vi ikke. Men, kjenn godt etter neste gang du bestemmer deg for å ta en øl. Spør deg selv -Hvorfor er det viktig å ta den ølen?  Hva skjer hvis jeg ikke tar en ølen?  Kan jeg evt. gjøre noe annet når suget etter øl kommer? Som sagt er det lett å komme inn i en vane med å bruke alkohol i noen situasjoner for å slappe av, roe tankene, dempe kjedsomhet etc.  Det finnes flere selvhjelpsprogram  på nettet til hjelp for å drikke mindre og kontrollere alkoholinntaket. Du kan lese mer om selvhjelpsprogrammer på NHI og selvhjelpsprogrammet til Bergensklinikkene i vedlagte lenke. Balance er ett annet selvhjelpsprogram du også kan se på.

Hvis du ikke vil komme i situasjoner hvor du angrer på hva du har sagt og gjort etter at du har drukket er det lurt å finne teknikker for å kontrollere promillen. Holder du promillen på rundt 1 eller mindre beholder du kontrollen. Går du over den er det lettere å bli kritikkløs og grenseløs, noe som igjen kan føre til overstadig alkohol inntak og dårlig oppførsel Noen råd er å bestemme seg på forhånd for hvor mye du skal drikke, drikk alkoholfritt mellom hver enhet alkohol, spis godt  før du drikker alkohol. RUSinfo har utviklet en Drikkevett app med promillekalkulator og program til hjelp for å planlegge inntak og promille.  Du kan jo laste ned appen og sjekke om den kan være til nytte for deg.

Fortsetter du med å drikke mer enn du ønsker, eller oppfører deg på en måte som gjør at du ikke liker deg selv når du drikker, bør du oppsøke hjelp.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Velkommen til RUSinfo!

Tirsdag 25. juni holder tjenesten stengt!