Har funnet ut at min sønn bruker narkotiske stoffer, hvordan gå frem for å snakke med ham?

Hei.
Jeg har akkurat funnet ut at min sønn har brukt/bruker narkotiske rusmidler. Jeg vet ikke hvilke og han vet ikke at jeg vet.
Hvordan skal jeg gå frem for å snakke med ham?
Jeg har tidligere stilt han spørsmål om han bruker rusmidler, noe han har nektet på. Han er veldig nedstemt i perioder.

kvinne/jente |
49 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Å ta en samtale med ham høres ut som rette sted å begynne. Det at du faktisk har funnet ut at han har brukt eller bruker rusmidler, forandrer jo saken litt fra hvordan det har vært tidligere. Derfor tenker vi at du også kan si det som det er, og fortelle konkret om hva du vet og hvordan du vet det. Om du har helt konkrete bevis, kan han jo vanskelig nekte for det. Kanskje blir han sint og/eller i fornektelse der og da, men i prinsippet er det jo sannsynlig at han må innrømme sannheten i lys av bevisene, før eller senere. Da kan det også være en åpning for faktisk å snakke litt ordentlig om dette.

Om dere kommer til det punktet, er det viktig å prøve å holde tonen mest mulig rolig og nøktern. Unngå sterke følelser så godt du kan, unngå kjeft, trusler og lignende – prøv heller å tenke på det som en rolig kartleggingssamtale. Legg det gjerne frem slik at du trenger å snakke om dette, heller enn at han må snakke om det. Ikke tenk at du skal måtte overtale ham til noe som helst, tenk heller at du skal prøve å komme til bunns i hva han selv tenker om situasjonen, og om veien videre. Vår guide Hvordan snakke med noen om deres rusbruk kan være grei å ha lest på forhånd.

Det er også viktig å prøve å se det litt større bildet. Du skriver at han har virket nedstemt i perioder, og dette er også noe du kan prøve å ta opp. Spør gjerne om hvordan det går med ham generelt, om det er noe han føler han trenger for å få det bedre, om det er noe du kan gjøre for ham, og lignende.

Om du har ytterligere spørsmål rundt dette, er du velkommen til å kontakte oss på telefon eller chat for en samtale. Det samme kan selvfølgelig også han gjøre, om han ønsker noen tips og råd til hva han kan gjøre videre.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Tjenesten er åpen på hverdager kl 11-18.

Vi holder stengt

  • 1.mai
  • 10.mai
  • 17.mai
  • 18.mai
  • 29.mai

 

Tirsdag 2.mai åpent 15-18

Tirsdag 16. mai åpent 15-18

Tjenesten er stengt kl 14.30-15 hver dag.