Hør podkastepisoden «Alkoholdebut»
Det er vanlig å være nysgjerrig på hvordan det er å drikke. Mange forbinder det med å bli full. Men er det slik at du må bli full når du drikker? Og er det godt å være full?
«Lykkepromille»
Hvordan det føles å drikke alkohol kommer an på hvor høy promille du får (les om promille under). De fleste synes rusen er mest behagelig når de har en promille mellom 0,5 og 0,8, derfor kalles dette «nivået» lykkepromille. På dette stadiet kan du oppleve at humøret blir lettere og du føler deg mer avslappet.
Å være full
Når vi bruker begrepet «full» tenker vi gjerne på å ha høyere promille enn «lykkepromillen». Da kan du oppleve at du tenker litt annerledes enn du pleier, og at du er mindre kritisk til hva du sier og gjør. Du kan begynne å snøvle, og få problemer med balansen. Du kan oppleve at det blir vanskelig å uttrykke deg fordi de kognitive evnene dine blir svekket. Noen blir kvalme og kaster opp. Hodepine er også ganske vanlig.
Planlegg hvor mye du skal drikke
Hvis du ikke har drukket alkohol tidligere er det sannsynlig at du får en rask effekt, dvs at du tåler lite før du blir påvirket. De første tegnene på at du er påvirket kan være at du føler deg glad, ler mye og føler at du får bedre selvtillit (lykkepromille). Dersom du fortsetter å drikke når du er på dette stadiet kan det føre til at du blir kvalm, svimmel, får hodepine og føler deg generelt småsyk (full).
Når du er ung er det lurt å drikke noe med lav alkoholprosent som for eksempel cider, øl eller rusbrus heller enn vin, brennevin og lignende. Drikk sakte, og ta gjerne et glass vann mellom hvert glass cider eller øl. Spis godt før du drikker, og vær uthvilt og i godt humør. Vi anbefaler at du drikker lite og sakte og at du tar pauser mellom hvert glass slik at du får mulighet til å stoppe før du blir ubehagelig full (for de fleste er det tilstrekkelig med 2-3 enheter for å oppnå lykkepromille).
Å drikke for mye første gang er ikke mer farlig enn å drikke for mye når du har drukket før. Det å drikke for mye kan være farlig uansett, men det er større sjanser for å få i seg mer enn du tåler første gang fordi du ikke kjenner din egen reaksjon på alkohol, og derfor ikke skjønner når det er lurt å stoppe. I tillegg er ofte reaksjonen sterkere og kommer fortere når du ikke er vant med alkohol.
- Planlegg hva du skal drikke – vi anbefaler drikke med lav alkoholprosent (øl/cider)
- Planlegg hvor mye du skal drikke – bruk gjerne promillekalkulator i appen Drikkevett
- Vær sammen med folk du føler deg vel med og er trygg på
- Sørg for å være uthvilt og spis godt før du begynner å drikke
- Drikk sakte
- Pass på hverandre – tilkall hjelp dersom noen blir overstadig fulle
- Unngå sterk alkohol
- Ikke shot (drikke fort)
- Respekter de som ikke vil drikke – ikke utøv drikkepress
- Ikke bland flere forskjellige rusmidler
- Ikke la bevisstløse folk være alene
Alkohol regnes ofte i enheter.
1 alkoholenhet er 12,8 gram alkohol.
1 alkoholenhet = En liten boks/flaske (o,33 dl) øl eller cider
1 alkoholenhet = Et lite glass (1,2 dl) vin
1 alkoholenhet = 4 cl brennevin/sprit
Promille brukes som et mål på hvor mye alkohol du har i blodet.
Hvor høy promille du har sier noe om hvor påvirket du er.
Hvor høy promille du får når du drikker kommer an på flere faktorer, om du er gutt eller jente, hvor mye du veier og hva du drikker.
Slik påvirkes du vanligvis ved forskjellig promille:
- 0,2: Øyets evne til å fokuserer hurtig og omstille seg fra lys til mørke reduseres
- 0,5 : Litt «pussa» eller brisen. Evnen til å oppfatte situasjonen og reagere presist på den begynner å reduseres. Hemninger minskes. Større problemer med å ta inn informasjon. Forskning viser at man har størst nytelse av alkohol når man har 0,5 i promille.
- 0,8 : Du blir høylytt og får overdrevne bevegelser. Langsommere reflekser. Nedsatt koordinasjonsevne og økt reaksjonstid. Overdreven selvtillit. Det lukter tydelig alkohol av deg.
- 1,0 : Du snakker utydelig. Har problemer med å gå rett. Dårligere muskelkontroll. Oppmerksomheten og konsentrasjonsevnen er svekket, du blir lett trøtt. Får problemer med å kontrollere følelser.
- 1,5 : Du sjangler når du går. Kan lett få følelsesutbrudd. Du kan bli aggressiv og begynne å gråte. Mange spyr. Du får sløret tale.
- 2,0 : Forgiftningssymptomer. Ingen selvkontroll. Du ser dobbelt og har problemer med å gå oppreist.
- Svært høy promille: Forgiftningssymptomer. Lite eller ingen selvkontroll. Du ser dobbelt og har problemer med å gå oppreist. Bevisstheten nedsettes og du kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig.
I de fleste land er det aldersgrense for å få kjøpe alkohol. Det er mange grunner til dette, men først og fremst handler det om hvordan ungdom kan ha større risiko for å pådra seg skader når de drikker, og hvordan man som myndig har større selvbestemmelsesrett over egne kropp.