Det å hjelpe noen med et alkoholproblem kan være utfordrende, spesielt når personen selv ikke ønsker å snakke om det. Det er ikke sikkert dere kan hjelpe henne, eller i det hele tatt får til å snakke med henne, om hun selv ikke er åpen for det. Hun er tross alt selv ansvarlig for sine valg. Sånn sett er det også helt ok at dere som er pårørende selv setter grenser for deres egen del, dersom noen av dere trenger det.
Når det er sagt, så er det selvsagt ingenting i veien for å prøve. I beste fall kan det bli begynnelsen på en god og fruktbar prosess. Her er noen tips til hvordan dere kan gå frem:
– Velg riktig tid og sted: Forsøk å snakke med venninnen din når hun er edru og i en rolig setting, uten distraksjoner. Dette kan gjøre det lettere for henne å ta imot det dere sier.
– Vær tydelig og omsorgsfull: Forklar at dere er bekymret for henne og ønsker å hjelpe. Det er viktig å være ærlig, men også å uttrykke omsorg og støtte. Unngå å være dømmende.
– Tilby konkret hjelp: Spør om det er noe konkret dere kan gjøre for å hjelpe henne. Dette kan være å tilby å følge henne til en lege eller annen profesjonell for samtale eller behandling.
– Vær forberedt på motstand: Det er ikke uvanlig at den man prøver å snakke med benekter eller avviser hjelp. Vær forberedt på dette, men fortsett å tilby støtte og være der for henne.
– Involver profesjonelle: Om mulig, oppfordre henne til å søke profesjonell hjelp. Dette kan f.eks. inkludere samtaler med lege, som kan tilby passende behandling og støtte.
Du er velkommen til å kontakte oss på chat eller telefon hvis du vil snakkes nærmere om dette. Se gjerne også lenkene under for videre lesning. Du må gjerne også tipse venninnen deres om å kontakte oss også, dersom terskelen hennes er lavere for å snakke med noen anonyme og fremmede, heller enn å snakke med dere som hun allerede kjenner.
Svaret er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av fagkonsulenter i RUSinfo.