Fare for barnevern eller førerkort hvis han snakker med fastlegen?

Hei! Min samboer ruser seg på hasj og amfetamin. Han har etter mange år endelig innrømt at han holder på med dette og ønsker å slutte. Problemet er at jeg tror han trenger hjelp og det er et ønske at han får snakket med noen. Det jeg bekymrer meg for er at vi har to små barn og vil barnevernet involveres hvis han snakker med fastlegen? Jeg holder ikke på med noen form form for narkotika så ungene lever i et godt hjem. Han er ikke voldelig eller noe slikt, han er fraværende og sover mye på dagtid og oppe på natten. han har en jobb der han er avhengig av helseattest og førerkort. Vil legen kunne ta fra han dette? Han er borte 1 mnd på jobb, da har han ikke mulighet for å ruse seg. Men så snart han kommer på fri i en mnd så ruser han seg ofte. Vil så gjerne at han skal kunne snakke om problemene sine og da er en viktig faktor at han snakker om rusproblemene også.

kvinne/jente |
33 år |
nordland

  Rusinfo svarer:

Vi forstår godt at dette er en bekymring. Mulig inndragelse av førerkort og frykt for å meldes til barnevernet er ting som ofte hever terskelen for å be om hjelp – dessverre. Vi kan skrive noen ord om begge, men først vil vi understreke at dette i hovedsak er en vurderingssak fra legens side. Ulike leger vil kunne gjøre ulike vurderinger. Sånn sett er det vanskelig å forutsi veldig sikkert hvordan en lege eventuelt ville ha vurdert dette i akkurat dette tilfellet – vårt svar er derfor også mer generelt.

Angående barnevern, så har helsepersonell meldeplikt i visse tilfeller. I Helsepersonelloven § 33 står bl.a. dette:

Helsepersonell skal uten hinder av taushetsplikt etter § 21 melde fra til barnevernstjenesten uten ugrunnet opphold
a) når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli mishandlet, utsatt for alvorlige mangler ved den daglige omsorgen eller annen alvorlig omsorgssvikt.

Ut ifra det du beskriver, er det kanskje lite trolig at meldeplikten inntreffer. Da skal det typisk være snakk om desto mer omfattende problematikk enn hva du beskriver her. Her må vi riktignok ta kraftig forbehold om at dette altså er en vurderingssak, hvor vi umulig kan vite det faktiske utfallet.

Når det gjelder førerkort, er det derimot mer trolig at han kan forvente visse restriksjoner. Rusbruk er én av mange faktorer som inngår i legens vurdering, når legen vurderer hvorvidt en pasient oppfyller det generelle helsekravet til førerkort. Og selv om dette i utgangspunktet også er en vurderingssak, så vet vi at mange leger praktiserer dette ganske strengt.

Også her kan det riktignok være en del variasjon. Spørsmålet blir bl.a. hvor alvorlig og skadelig legen vurderer rusbruken som å være, samt hvor lenge det er sannsynlig at bruken vil vedvare. I praksis betyr dette at enkelte pasienter får kjøre videre som før – noen får et muntlig kjøreforbud i en viss periode, og en ny vurdering etter en stund – og noen får førerretten formelt inndratt. Sistnevnte innebærer som regel en periode med regelmessig prøvetakning (normalt seks måneder for førerkortklasse B), før man eventuelt igjen oppfyller helsekravet «på prøve». Da kan man kjøre som normalt, forutsatt at kvartalsvise stikkprøver viser avhold eller kontrollert bruk. Alt dette og mer er omtalt i Førerkortveilederen kap. 14.

Med andre ord så er det en mulig risiko ved å oppsøke hjelp. Samtidig er det viktig å veie dette opp imot fordelene av å få hjelp, og prioritere deretter.

Og uansett hva han velger å gjøre eller ikke gjøre, så er det viktig at også dine grenser og behov er ivaretatt. Dersom det viser seg at rusbruken vedvarer i samme spor som før, blir kanskje også du nødt til å vurdere hvilke steg som evt. vil være det beste for deg (og barna).

Alt dette er så klart komplekst. Sånn sett er det fint om du har en samtalepartner du kan støtte deg på – f. eks. venner, noen andre i familien, eller et pårørendetilbud.

Du er også velkommen til å kontakte oss på chat eller telefon for en nærmere prat. Tipser om lenkene under hvis du vil lese mer.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Relatert innhold

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.