Vi forstår godt at dette er en bekymring. Mulig inndragelse av førerkort og frykt for å meldes til barnevernet er ting som ofte hever terskelen for å be om hjelp – dessverre. Vi kan skrive noen ord om begge, men først vil vi understreke at dette i hovedsak er en vurderingssak fra legens side. Ulike leger vil kunne gjøre ulike vurderinger. Sånn sett er det vanskelig å forutsi veldig sikkert hvordan en lege eventuelt ville ha vurdert dette i akkurat dette tilfellet – vårt svar er derfor også mer generelt.
Angående barnevern, så har helsepersonell meldeplikt i visse tilfeller. I Helsepersonelloven § 33 står bl.a. dette:
Helsepersonell skal uten hinder av taushetsplikt etter § 21 melde fra til barnevernstjenesten uten ugrunnet opphold
a) når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli mishandlet, utsatt for alvorlige mangler ved den daglige omsorgen eller annen alvorlig omsorgssvikt.
Ut ifra det du beskriver, er det kanskje lite trolig at meldeplikten inntreffer. Da skal det typisk være snakk om desto mer omfattende problematikk enn hva du beskriver her. Her må vi riktignok ta kraftig forbehold om at dette altså er en vurderingssak, hvor vi umulig kan vite det faktiske utfallet.
Når det gjelder førerkort, er det derimot mer trolig at han kan forvente visse restriksjoner. Rusbruk er én av mange faktorer som inngår i legens vurdering, når legen vurderer hvorvidt en pasient oppfyller det generelle helsekravet til førerkort. Og selv om dette i utgangspunktet også er en vurderingssak, så vet vi at mange leger praktiserer dette ganske strengt.
Også her kan det riktignok være en del variasjon. Spørsmålet blir bl.a. hvor alvorlig og skadelig legen vurderer rusbruken som å være, samt hvor lenge det er sannsynlig at bruken vil vedvare. I praksis betyr dette at enkelte pasienter får kjøre videre som før – noen får et muntlig kjøreforbud i en viss periode, og en ny vurdering etter en stund – og noen får førerretten formelt inndratt. Sistnevnte innebærer som regel en periode med regelmessig prøvetakning (normalt seks måneder for førerkortklasse B), før man eventuelt igjen oppfyller helsekravet «på prøve». Da kan man kjøre som normalt, forutsatt at kvartalsvise stikkprøver viser avhold eller kontrollert bruk. Alt dette og mer er omtalt i Førerkortveilederen kap. 14.
Med andre ord så er det en mulig risiko ved å oppsøke hjelp. Samtidig er det viktig å veie dette opp imot fordelene av å få hjelp, og prioritere deretter.
Og uansett hva han velger å gjøre eller ikke gjøre, så er det viktig at også dine grenser og behov er ivaretatt. Dersom det viser seg at rusbruken vedvarer i samme spor som før, blir kanskje også du nødt til å vurdere hvilke steg som evt. vil være det beste for deg (og barna).
Alt dette er så klart komplekst. Sånn sett er det fint om du har en samtalepartner du kan støtte deg på – f. eks. venner, noen andre i familien, eller et pårørendetilbud.
Du er også velkommen til å kontakte oss på chat eller telefon for en nærmere prat. Tipser om lenkene under hvis du vil lese mer.