Hvordan kan jeg støtte min kjæreste som drikker mye og nekter å slutte helt?

Hei, har en kjæreste som drikker mye og har et problem med drikkingen. I det han drikker så klarer han ikke å kontrollere mengden, hvis han drikker 5-6 øl så klarer han ikke å slutte, da drar han og kjøper mer. Dette påvirker forholdet vårt og jeg har holdt flere ganger på å gå fra han for det og han vet at han selv har et problem og innser det og vil endre seg, men hver gang vi har fulgt det han ønsker for å bli bedre, har det aldri funket og han har dratt og kjøpt mer. Hvordan kan jeg støtte han på best mulig måte og få han til å klare å drikke maks 4 i løpet av en helg? Hvis jeg klager på han , blir det verre, da drar han og kjøper mer, men det er også ekstremt vanskelig for meg å bare være stille og ikke si noe og late som ingenting, fordi det er vondt for meg, vi har et barn sammen og jeg er den som tar ansvar for barnet og alltid må være kjørbar. Han har skjerpet seg noe, fordi før kunne han drikke hver dag og som oftest går det over 12-18 øl i løpet av helgen. Han har fått beskjed tidligere av noen at han må slutte å drikke helt (men dette nekter han) fordi han er glad i øl og det er kun det han drikker, og han prøvd å søke hjelp, men gidder ikke å følge det opp med timer, fordi han nekter å slutte helt.
Er lei meg og frustert av å leve sånn, jeg vil ha et ordentlig familie liv med han, og han nekter å gi slipp på meg og jeg ser at han virkelig ikke vil miste meg men han klarer ikke å slutte å drikke helt. Og jeg forstår at jeg ikke kan forvente det av han, men han har et alkohol problem og det ligger i familien, fordi flere i familien hans drikker. Jeg trenger all hjelp jeg kan få.

27 år |
buskerud

  Rusinfo svarer:

 

Dette virker som en vanskelig situasjon, og det er forståelig at dette går utover forholdet deres. Vi får inntrykk av at dette er er problem som har pågått over lengre tid, og at det har vært gjort flere forsøk for å ta kontroll, uten hell.

Du skriver at han vil endre seg men nekter å slutte helt, og at tidligere forøk ikke har fungert og endt med at han drar for å kjøpe mer alkohol. Det er problematisk å lese at hvis du klager, så blir det verre. Dette setter deg i en vanskelig situasjon der du fratas dine muligheter for å påvirke det som foregår. I tillegg fører hans utfordringer til at du må ta mesteparten av ansvaret for deres felles barn.

Det er nok begrenset hva du kan gjøre når det gjelder å endre din kjærestes atferd og hans forhold til alkohol. For at han skal endre dette drikkemønsteret er det avgjørende at han selv er motivert for å gjøre noe med det.  Om han skal bryte denne vanen vil det nok kreve en solid innsats. Da må han selv erkjenne problemet  og være motivert for jobben det vil medføre. Du spør om hvordan du kan få ham til å drikke maks 4 øl på en helg. Ut i fra det du forteller er det ikke noe du kan få han til, det må bli hans ansvar.

At han tilsynelatende ikke har giddet å følge opp ved tidligere forsøk, vitner om at han kan trenge hjelp for å bryte dette mønsteret. Hvis han ikke er villig til å ta imot hjelp, vil det nok bli vanskelig å oppnå den viktige endringen. At alkohol virker å være et problem i hans familie, kan være et gunstig tema for ham å diskutere med en terapeut eller psykolog. Om dere ønsker felles rådgivning, kan dere for eksempel ta kontakt med det lokale Familievernkontor.

Det er nok viktig at du også tar hensyn til deg selv og på hvilke muligheter du har. Du kan vente og se om dette ordner seg, enten ved at du må jobbe med å akseptere situasjonen og la ham drikke på denne måten. Eller ved at han selv til slutt får nok/forstår dine bekymringer og selv tar tak i situasjonen. Eller du kan forlate ham. Les gjerne mer om slike samlivsutfordringer på våre websider.

Det er også viktig å huske at det er andre der ute som har vært i lignende situasjoner. Og at du også må passe på deg selv, siden det kan være veldig utmattende å stå i slik en rolle som pårørende. Om du vil snakke med andre som har erfaring med å stå i lignende situasjoner, kan du ta kontakt med Pårørendetelefonen på telefon 800 40 567.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.