Vil bli avholdsperson – gode ideer til forberedelser?

Hei
Jeg har ingen rusavhengighet eller stort problem, men håper likevel det er ok at jeg stiller spørsmål her. Jeg drikker sjeldent alkohol, men syns jeg har et problem de gangene jeg drikker. Det er som at hele verden utenfor stopper og jeg gir fullstendig blaffen i morgendagen, selvom jeg kanskje skal viktige ting og i forkant har bestemt meg for å ta det med ro. Alkohol gir meg en lykkefølelse og jeg klarer ikke stoppe. Ofte blir jeg fryktelig dårlig, eller jeg er den siste som går hjem og angrer bittert hver eneste gang!! Jeg ønsker nå å slutte fullstendig med alkohol. Vil ikke miste min fornuft mer, men komme meg hjem når jeg bør og få en god morgendag (og uke for den saks skyld….kan jo bli dårlig/ sliten i dagevis). Hva er det beste tipset dere har i situasjoner der det er alkohol og man skal si nei? Hvordan hindre at man blir fristet og hvordan får man en hyggelig kveld uten alkohol når alle andre drikker? Har dere noe gode ideer til forberedelser eller annet man kan gjøre for å bli en avholdsperson?

kvinne/jente |
40 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Det du beskriver der er jo egentlig ganske vanlig, og det er bra at du tar kontakt, og ønsker å prøve å ta grep. Ganske riktig har du kanskje ikke et alkoholproblem, men du har problemer med moderasjon de gangene du først drikker. Og det er jo litt sånn alkohol fungerer – på én side får du en god følelse, og på den andre siden blir selvkontrollen gradvis dårligere. Dette er en ganske primitiv – men også ganske reell – forklaring på hvorfor det noen ganger kan bli litt mye. Særlig tatt i betraktning den drikkekulturen som allerede råder i denne delen av verden.

Det er mange fordeler med avhold, så om det føles riktig for deg, synes vi helt klart du skal forsøke det. Da legger du f.eks. en helt klar og utvetydig grense, noe som kan være lettere å forholde seg til i praksis (sammenlignet med f.eks. moderasjon).

Om du skal bli avholden, vil vi begynne med å si at eventuelle utfordringer knyttet til dette, er typisk noe som forbindes med den første tiden. Noen opplever det som ubehagelig å være den som ikke drikker – men vårt inntrykk er at dersom du først viser dette ved et par anledninger, vil det gradvis føles mer og mer naturlig – både for deg selv, og for eventuelle andre rundt deg. Du etablerer med tiden en «ny normal», som etter hvert også vil føles mer og mer som en selvfølge. Sånn sett er også tips nummer én at du må holde ut – og hvis du klarer den første «kneika», er det grunn til å forvente at det hele vil føles stadig lettere i fremtiden.

I første omgang må du kanskje være litt selektiv på hvilke situasjoner og personer du oppsøker. Her må du selv kjenne på hvor disiplinert du klarer å være. Noen opplever det f.eks. lettere å begynne å drikke alkoholfritt blant en liten gruppe nære, kanskje dine aller nærmeste – hvor du da kanskje også blir møtt med større grad av forståelse enn ellers. Kanskje.

Og uansett om du blir møtt med stor eller liten eller ingen forståelse av andre, må du huske på hvorfor du i utgangspunktet ønsker dette, og huske at du først og fremst har valgt dette for din egen del. Tross alt er det du og bare du som må kjenne på hva som er riktig for deg, og hva du ønsker å putte i deg og ikke. Om noen har et problem med det, så er jo det strengt tatt deres problem og ikke ditt – og det sier også mer om dem enn om deg. Men når det er sagt, så har vi også inntrykk av at avhold er noe som blir stadig mer akseptert og anerkjent.

Hvor ærlig du ønsker å være med de rundt deg, er egentlig også opp til deg selv. Ideelt sett trenger du ikke å si noe mer enn at du simpelthen ikke føler for å drikke – punktum. Men om du føler for å forklare ytterligere, er det kanskje like greit å være helt ærlig, og si at du opplever konsekvensene som større enn fordelene.

En annen ting – skriv gjerne ned konkret hvilke fordeler du opplever når du ikke drikker, og konkret hvilke ulemper du opplever når du drikker. Prøv å ignorere det motsatte, altså fordeler ved å drikke og ulemper ved å ikke drikke. Finn fram teksten din om du skulle føle deg fristet til å drikke noen gang, som en kilde til motivasjon, og for å minne deg selv på hvorfor du i utgangspunktet valgte dette.

Og til sist – husk at det finnes mye god alkoholfri drikke der ute! Finn deg gjerne noen favoritter, så har du alltid noe du kan kose deg med når andre drikker alkohol.

Tipser også om denne artikkelen fra NHI, om alkoholkutt og kortsiktige gunstige helseeffekter.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.