Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Ble nylig introdusert for kokain, er redd dette spinner ut av kontroll

Hei! Ble nylig introdusert for kokain. Var beruset på alkohol og jeg deltok dessverre i inntaket som foregikk rundt meg. Jeg har i ettertid dessverre oppsøkt stoffet og jeg er redd dette spinner ut av kontroll. Jeg har i ettertid tatt stoffet både uten og med alkohol, men føler størst trang ifm. inntak av alkohol. Jeg er bekymret for denne utviklingen og jeg ønsker støtte til å kutte ut dette svineriet. Har dere noen tips? Jeg har levd et stille og tilbaketrukket liv med kone og to barn i mange år. Etter skilsmisse for et par år siden føler jeg at det har blitt litt for mye moro i «frihelgene» mens barna er hos mor. At jeg nå befinner meg i denne situasjonen er urovekkende og jeg ønsker kontroll snarest. Viktig å påpeke at barna har et stabilt hjem og at dette ikke foregår i deres nærvær. Jeg frykter å gå til fastlege med bekymringene, da jeg er redd min status som forelder blir trukket i tvil og at fastlege rapporterer dette videre. Håper dere kan gi noen råd og fortelle litt om hvilke retningslinjer fastlege jobber ut fra. Det er også viktig å nevne at misbruk av kokain ser ut til å eskalere, blant alle aldersgrupper og samfunnslag. Skremmende.

mann/gutt |
38 år |
nordland

  Rusinfo svarer:

Vi forstår godt at du er bekymret for situasjonen, og hvordan dette potensielt kan utvikle seg videre – kokain er tross alt et rusmiddel med et ganske stort vanedannende potensiale. Sånn sett er det også fint at du tar kontakt, og at du prøver å ta grep.

I første omgang vil vi oppfordre deg til å være særlig obs på hva som er triggere for deg – f.eks. visse situasjoner eller personer som øker sjansen for at du bruker kokain, og forsøke å unngå disse etter beste evne, evt. forberede deg på hvordan du kan møte dem. Ut ifra det du skriver virker det som om alkoholrus er noe du bør være særlig forsiktig med en stund fremover – spesielt på tidspunkter/steder hvor kokain er lett tilgjengelig for deg. Det kan være en fordel å forsøke å sysselsette deg med helt andre ting en del «frihelger» fremover – ikke nødvendigvis for alltid, bare lenge nok til at du bryter opp i rutinen du har laget, og med tiden gradvis etablerer en ny normal igjen. Dette vil kanskje føles anstrengt til å begynne med, men sannsynligvis mer naturlig for deg etter hvert som tiden går.

Og om du har kokain tilgjengelig på deg per i dag – kast det! Det er tross alt lettere å falle for en fristelse når tilgjengeligheten er veldig umiddelbar. Og om du faktisk kaster kokainet kan dette også være en verdifull handling rent symbolsk, noe du kan minne deg selv på dersom fristelsen skulle dukke opp ved en senere anledning.

Når det gjelder fastlege og opplysningsplikt ovenfor Barnevernet, er dette i utgangspunktet en vurderingssak. Legen er pålagt å varsle Barnevernet i henhold til Lov om helsepersonell § 33, som bl.a. sier følgende:

Helsepersonell skal uten hinder av taushetsplikt etter § 21 melde fra til barnevernstjenesten uten ugrunnet opphold
a. når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli mishandlet, utsatt for alvorlige mangler ved den daglige omsorgen eller annen alvorlig omsorgssvikt

Men hvorvidt din rusmiddelbruk kvalifiserer som at barna blir «utsatt for alvorlige mangler ved den daglige omsorgen eller annen alvorlig omsorgssvikt» er ikke opplagt, det kan nok diskuteres – men hvordan legen din ville ha vurdert dette, er umulig for oss å forutsi dessverre. Likevel vil vi i det minste oppfordre deg til å holde muligheten åpen – f.eks. om du skulle erfare at du ikke klarer å ta kontroll over bruken på egenhånd, blir du kanskje nødt til å vurdere profesjonell helsehjelp uansett. Det blir tross alt en prioritering av liv og helse, og om legen i det hele tatt velger å varsle Barnevernet, trenger ikke dette nødvendigvis å innebære så mye mer enn at du må avlegge urinprøver en periode.

Se gjerne også vår guide Hjelp til å slutte med kokain. Du er velkommen til å kontakte oss på chat eller telefon i åpningstidene om du vil snakkes nærmere om det hele.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.