Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Amfetamin og munnhygiene?

Jeg har hørt av flere at man ikke burde pusse tennene når man er på amfetamin, er det sant? Og hvorfor?
Noen har sagt det er fordi amfetaminen renner fra nesa inn i munnen og kan skrape tennene om man pusser dem. (Jeg har bare sniffet et par ganger, dropper alltid oralt)

Andre har sagt det er fordi tenne er svakere av flere grunner og man bare bør bruke munnskyll.

Hva er den mest optimale rutinen og produktene (inkludert type tannbørste) man bør følge for å gjøre minst mulig skade på tennene?
Tennene mine har lett for å få hull fordi jeg har gått på ulike medisiner hele livet. Så ut av frykt har jeg blitt ganske fiksert på munnhygiene og er veldig streng på rutinen jeg har utviklet. Så jeg vet jeg klarer å følge en streng rutine på amfetamin også, så lenge jeg vet med sikkerhet hva som er best.
Nå bruker jeg corsodyl og en alarm for vann hver halvtime de gangene jeg har tatt amf fordi jeg ikke tørr å pusse tenne. Jeg har også en gel for munntørrhet jeg alltid har med meg.

kvinne/jente |
20 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Det var nytt for oss at man ikke burde pusse tennene dersom man bruker amfetamin. God munnhygiene er viktig, uansett om du bruker rusmidler eller ikke. Til en viss grad er det belegg for å si at dårlig munnhygiene ved rusbruk er en minst like stor årsak til tannhelseproblemer som rusbruken i seg selv. Dette er riktignok ikke bare helt svart-hvitt.

Vi kjenner til påstander om at amfetamin gjør emaljen på tennene mer fuktig, og at denne emaljen i så fall kan forsvinne lettere når du pusser tenner. Men om dette er sant eller bare en myte, har vi dessverre ikke noe belegg for å mene noe om. Dette kan kanskje bekreftes eller avkreftes om du rådfører med en tannlege, tannpleier eller lignende.

Hva vi kan si mer sikkert er at det er visse ting ved amfetamin spesifikt som er viktig å ta hensyn til hva gjelder tannhelse. F.eks. er det mange som gnisser tenner i amfetaminrus, noe som i seg selv gir slitasje. Den mest opplagte løsningen er jo strengt tatt å ikke bruke amfetamin overhodet – men om du likevel skal bruke bør du i det minste være obs på mengde og hyppighet, samt forsøke å være bevisst på å ikke gnisse tenner (om mulig).

En annen ting er at amfetamin endrer spyttets PH-verdi – og en lav (sur) PH i spyttet kan skade tenner. Amfetamin gir ofte munntørrhet, noe som også kan skade tennene dine. Drikk vann, bruk tyggegummi, gel, munnspray e.l. for tørr munn. Unngå å innta mye søtt. Puss tennene, men vær forsiktig. Puss tenner forsiktig og ofte.

Ut ifra det du skriver, forstår vi deg sånn at du allerede er påpasselig med mye av dette. Det er bra – fortsett med det, og ta gjerne en sjekk hos tannlege med jevne mellomrom for å følge med. Du kan eventuelt også kontakte feltpleie for å høre om de har spesifikke råd når det kommer til amfetaminbruk og tannhelse.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.