Urinprøver for å få beholde ADHD-medisin

Hei. Jeg har nå avlagt 3 måneders negative urinprøver, noe som var et krav for at jeg skulle få beholde ADHD-medisin etter det kom frem at jeg røyket litt hasj fra tid til annen. Når det nærmet seg 3. måneden av prøvetaking mente legen min på at h*n ville teste meg lenger enn de tre månedene. Jeg la frem at det ble kun stilt et krav om 3 måneder og etter det skulle jeg være ferdig. Etter mye om og men måtte legen se seg enig i det, men vil nå ta sporadiske prøver av meg. Jeg har en utrolig vanskelig fastlege å gjøre med, som ikke vil gi meg noe svar på hvor stort mellomrom det vil være mellom disse testene og hvor jevnlig de skal bli tatt. Mitt spørsmål er i utgangspunktet om legen har lov til å ta sporadiske tester utover den avtalen som i utgangspunktet ble opprettet mellom meg og DPS? (Legen hadde kun som ansvar å følge opp at testene ble tatt). Jeg har lest litt på nettet og kan ikke finne noe sted som sier dette er lovlig, med mindre legen spør deg om du er villig til å avlegge på bakgrunn av skjellig mistanke. Dersom jeg nekter (på bakgrunn av at det er veldig nedverdigende å ta disse testene), kan legen min da frata meg mine medisiner? Og om hun har loven på sin side til å ta sporadiske tester, over hvor lang tid er dette lovlig??

kvinne/jente |
20 år |
agder

  Rusinfo svarer:

Dette spørsmålet er dessverre litt på siden av vårt mandat. Det er andre instanser som er bedre skikket til å gi deg et svar, og til å kunne hjelpe deg dersom du har blitt feilaktig behandlet. Her er tips til hjelp:

ADHD Norge kan svare på generelle spørsmål om retningslinjer for utskriving av ADHD medisiner.

Pasientforeningen kan hjelpe deg vurdere hvorvidt det er grunnlag for å kreve tester, slik din lege gjør. Norsk Pasientforening legger stor vekt på å ha pasientrådgivere med helsefaglig kompetanse, god innsikt i helsevesenets oppbygning og forståelse for hvordan samhandlingen mellom ulike aktører i helsevesenet foregår.

Pasient- og brukerombudet hjelper pasienter, brukere og pårørende med råd, veiledning og bistand i møte med helsetjenesten. All hjelp fra dem er gratis og de har taushetsplikt. Du kan være anonym når du tar kontakt med dem. Her er mer informasjon om hvordan de kan hjelpe deg.

Her er informasjon hentet fra deres nettsider:

Pasient- og brukerombud i Agder: Hanne Damsgaard

Telefon: 38 24 14 14

Telefontid: Hverdager 09:00 – 11:30  12:00 – 14:30

E-post: agder@pobo.no

Sensitive opplysninger bør ikke sendes på epost.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.