Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Har en kompis som ruser seg, vært ekstrem og havnet i psykose – hva gjør jeg?

Jeg har en kompis som ruser seg på harde tabletter, cocain og røyker hasj. Denne helga har han vært ekstrem og havnet i psykose. Etter legevaktbesøket og politistasjonen dro han hjem og begynte på igjen. Den natta ble han erklært klinisk dø men ble gjenopplivet. Foreldre er varslet men han har kniver og pistoler så ingen får komme inn i leiligheten hans utenom noen få. Hvem kan jeg kontakter anonymt evt for å skaffe han den hjelpen han trenger? Foreldrene har prøvd med tvangsinnleggelse men drar opp pistol. Hva gjør jeg?

mann/gutt |
21 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette høres ut som en alvorlig situasjon, og vi forstår godt at du er bekymret.

Først og fremst må vi kanskje si at dersom du (eller noen andre) skal kunne hjelpe han, er det gjerne en forutsetning at han selv er villig til å ta imot hjelp, på et eller annet nivå. Med andre ord – om han ønsker å fortsette rusbruken, og ikke ønsker å ta imot profesjonell hjelp, er det i praksis som oftest sånn at han selv tar dette valget – og eventuelle konsekvenser av dette valget.

Men – i noen tilfeller kan det være mulig å gjøre visse unntak fra dette. F.eks. om han er psykisk utilregnelig, eller generelt til fare for seg selv eller andre, kan dette potensielt muliggjøre bruk av tvangsmidler. I så fall er både legevakt og politi – som du allerede har nevnt – mulige kandidater å kontakte for en vurdering og eventuell bistand. Utover dette er det også mulig å sende bekymringsmelding til sosialtjenesten i kommunen (NAV) og anmode om tvangsinnleggelse – tipser om vår artikkel om tvangsbruk for videre lesning.

Uansett håper vi at du også er i stand til å ta vare på deg selv, og at du unngår å la dette bli en større belastning for deg enn hva som er rimelig. Å være pårørende kan tross alt være veldig krevende, og mange føler på et større ansvar enn hva som kanskje er realistisk. Her må du selv kjenne på din egen tålegrense – men du må gjerne kontakte oss på chat eller telefon om du ønsker å snakkes litt nærmere om det hele.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.