Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Råd til å slutte med amfetamin på egenhånd?

Hei. Har flørtet litt med amfetamin i tenårene… Nå er jeg over 30 og føler at jeg har utviklet et avhengighets problem. Der samme gjelder partner… Dette er ikke en livsstil jeg vil ha, og vil helst slutte på egenhånd uten å måtte på avrusning. Har dere noen råd?

kvinne/jente |
32 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Selv om du ikke skriver dette eksplisitt, forstår vi deg sånn at du sporadisk brukte amfetamin i tenårene, men at dette siden da gradvis har utviklet seg til å bli et vanemønster for deg (og din partner). Om vi misforstår er du velkommen til å skrive inn på nytt med litt flere opplysninger.

Det er mulig å bryte ut av et vanemønster på egenhånd, selv om dette vil kreve litt innsats, planlegging og disiplin fra din side. Konkret hva som skal til kan variere litt fra person til person, da alle gjerne har litt ulike behov og forutsetninger. Likevel er det enkelte ting som kan være felles for de fleste:

– Sett deg en helt konkret dato for når du tenker å slutte – gjerne relativt nært fram i tid. På den måten kan du bruke tiden fram til dette på å forberede deg, mentalt så vel som praktisk. Det kan være en fordel om du forsøker å trappe ned forbruket fram mot denne datoen, slik at overgangen føles mindre brå. Skriv gjerne ned et helt konkret skjema som viser en gradvis reduksjon dag for dag, med utgangspunkt i nåværende dagsdose – og forsøk å følge denne planen slavisk.
– Gjør tiltak for å bryte opp i rutinen din. Når du først har utviklet en vane, er det lett å opprettholde denne vanen mer eller mindre automatisk. Sånn sett kan det være en fordel om du forsøker å sysselsette deg med andre ting en stund framover – hva som helst som kan hjelpe deg med å flytte fokuset over på noe annet, så lenge det er nødvendig.
– Vær bevisst på hva som er triggere for deg; unngå situasjoner eller personer som øker sjansen for at du selv blir fristet til å bruke.
– Forsøk å reflektere rundt hvorfor du ruser deg i utgangspunktet – hva får du ut av dette? Hvor kommer behovet fra? Hva enn som er årsaken – om du i det hele tatt kan sette fingeren på dette – er dette noe du kan håndtere på andre måter enn ved rusbruk?

For øvrig vil det nok også være en klar fordel om din partner også går inn for å slutte. På den måten kan dere være en hjelp og støtte for hverandre, og forhåpentligvis gjøre prosessen enklere å komme seg igjennom. Om din partner derimot ikke har samme ambisjon for deg, må du kanskje vurdere om du trenger å ta litt avstand en periode, slik at du kan nå målene dine uten «dårlig innflytelse».

Vi har laget en artikkel om hjelp til å slutte med amfetamin, som vi håper du vil ha nytte av å lese.

Men – om du forsøker disse tingene og ikke opplever at det skjer noen endring (eller noen varig endring), blir du kanskje nødt til å vurdere om du skal oppsøke profesjonell hjelp likevel. Dette sitter kanskje langt inne for deg, noe vi forstår godt. Samtidig kan det godt hende at du vil oppleve dette som mindre skremmende enn du kanskje ser for deg, kanskje også som akkurat det du trengte. Tipser om vår artikkel Hvordan komme i kontakt med hjelpeapparatet.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.