Hvor får jeg tak i rustester?

Hei. Jeg er forelder og har et barn (17år)som har begynt og henge med unge rusmismisbrukere og hun får kun lov til dette om hun ikke prøver noe selv. Hun har sagt seg villig til at jeg kan ta rustester av henne når jeg vil. Men hvor får jeg tak i dette? apotekene her har det ikke. Og hvorfor er dette så dyrt? Dette er blitt et stort problem i min lille by og sikkert mange andre steder så hvorfor skal det ikke være lettere tilgjengelig? Sånn som fesk. Kondomer, dette gir de ut gratis, dette er vel også forebyggende arbeid i høyeste grad. Foreldre finner ikke lett ut hvor de har tester, om de virker og event. hvordan?

kvinne/jente |
47 år |
trøndelag

  Rusinfo svarer:

Det stemmer at apoteker ikke selger slike tester lengre. Vi kjenner ikke til noe fysisk utsalgssted for slike tester, men du kan kjøpe det på flere nettsider. Om du søker opp slike narkotika-hurtigtester på nett, vil du finne flere nettbutikker som tilbyr dette. Testene som selges har ganske lav feilmargin, så de fleste fungerer bra så lenge du følger bruksanvisningen. Alternativet er å ta prøven hos fastlegen.

Vi kan dessverre ikke gi deg noe godt svar på hvorfor disse ikke deles ut gratis, men en mulig forklaring kan være at effekten av rustesting er ganske omdiskutert. Det er lite dokumentasjon på at det faktisk virker forebyggende eller hjelper, så for at staten skulle dekket det måtte man nok hatt mer dokumentasjon på effekten.

Det er uansett kjempebra at du snakker med henne om den situasjonen hun er i, og at dere klarte å bli enige om testingen. Ved å stille spørsmål og reflektere sammen med henne blir hun bedre rusta til å møte situasjoner som måtte oppstå. Har hun tenkt gjennom egne standpunkt til rus, og hvordan hun skal forholde seg til andres rusbruk er sjansen mye større for at hun gjør gode valg for seg selv. Fortsett å snakke med henne i tiden fremover også, og spør gjerne om hun opplever noen utfordringer ved å ikke ruse seg når hun er sammen med de hun henger med.

Det kan noen ganger kjennes mindre viktig med slike samtaler fordi det ikke gir konkrete resultater der og da (slik en test gjør), men i de fleste tilfeller har en slik dialog mye større betydning enn testing.

Lykke til, og ta gjerne kontakt om du ønsker å snakke mer om situasjonen.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.