Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

En venn av meg har barn med en alkoholiker

Hei! En venn av meg har barn med en alkoholiker. Barna er 10 og 13 år. Hun tar ikke rusbehandlingen på alvor og hver gang hun går ett steg frem, går det ikke lang tid før hun tar to steg tilbake. Jeg forstår at det er krevende å rehabiliteres, jeg forstår at det vil være sånn i perioder, men uten å gå inn på for mye detaljer er det i ferd med å bli en uholdbar situasjon. Det er mye løgn om antabus, drikking og andre forhold som går utover barna, og ikke minst min venn.

Hun har flyttet ut, men surrer det stadig til og mister leiligheter og muligheter hele tiden. Han tør ikke å la barna være alene med henne lenger.

Jeg vet ikke helt hva jeg leter etter her, men håper dere kan gi meg noen tips og råd til hvordan jeg kan hjelpe min venn, en oversikt over hvilke muligheter han (eller hun for den del) har, eller litt veiledning til hvordan man kan hjelpe rusavhengige som ikke vil ha hjelp, om man i det hele tatt kan hjelpe dem.

kvinne/jente |
30 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Dette høres ut som en krevende og kompleks situasjon – både for deg, og for dem.

I første omgang tenker vi det er viktig at vennen din tar vare på seg selv og barna etter beste evne. Her vil vi oppfordre ham til å oppsøke veiledning og oppfølging hos Barnevernet eller et Familievernkontor, om han ikke allerede har gjort dette. På den måten vil han kunne få en objektiv støttespiller gjennom denne prosessen, som et ledd i å ivareta barna (og seg selv). Og du må gjerne også tipse han om å kontakte oss på telefon eller chat for en samtale, om han ønsker det. Inntil videre støtter vi uansett hans tanke om å skjerme barna, dersom situasjonen er såpass ustabil.

Når det gjelder henne, er det dessverre mindre opplagt hva som er beste fremgangsmåte. Det finnes hjelp hun kan få, om hun er oppriktig villig til å ta imot dette. Hun er også velkommen til å kontakte oss for en prat om mulige hjelpetiltak, eller lese vår artikkel Hjelp til å slutte med alkohol. Men – om hun ikke egentlig ønsker å ta grep, kan det i praksis bli veldig vanskelig å hjelpe henne. Sånn vi forstår deg har hun allerede vært i behandling, uten at dette har gitt noen (varig) endring. Da er det også vanskelig å se for seg hvilke andre grep som kan bidra til endring, annet enn å håpe på at hun etter hvert faktisk tar det hele på alvor.

Du spør hva du kan gjøre for vennen din – og bare det å være tilstede, være støttende og lyttende, tenker vi er verdifullt, og noe han sannsynligvis setter pris på allerede. Men det kan også være nyttig å spørre ham rett ut – er det noe du (eller andre) kan gjøre for ham? Er det noe han føler han trenger? Hvordan går det med ham? Det er en god måte å vise omtanke på, og en god måte å være en venn på.

Vi har sagt at både han og hun kan ta kontakt med oss for en nærmere prat om ønskelig – og det samme gjelder selvsagt også deg.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.