Jeg har en veldig nær person som ruser seg

Hei, jeg har en veldig nær person som ruser seg. Personen vil ikke på rehabilitering fordi h*n mener h*n kan slutte selv. Har dere noe tips til hva jeg kan gjøre?

kvinne/jente |
24 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Du kan tipse vedkommende om at det finnes massevis av tilbud for de som vil slutte selv. Her er en del av de tilbudene som finnes:

Anonyme Narkomane (NA): De skriver om seg selv: «NA er et fellesskap eller forening av menn og kvinner for hvem rusmidler hadde blitt et hovedproblem. Vi er rusavhengige under tilfriskning som møtes jevnlig for å hjelpe hverandre til å holde oss rusfrie. Dette er et program med total avholdenhet fra alle rusmidler. Det er kun en betingelse for medlemskap, et ønske om å slutte å bruke rusmidler. Vi foreslår at du har et åpent sinn og gir deg selv en sjanse. Vårt program er en samling prinsipper skrevet så enkelt at vi kan følge dem i våre daglige liv. Det viktigste ved dem er at de virker.» 

Hvis det er snakk om alkohol, kan vedkommende prøve Anonyme Alkoholikere (AA).

Det finnes også flere apper som hjelpemiddel for å begrense rusmiddelbruk

Drikkevett

For deg som ønsker å ha kontroll over alkoholinntaket ditt, eller ønsker en egen promillekalkulator på telefonen din.

Last ned her (gratis): Android eller iOs (Iphone / Ipad)

Heia meg

I denne appen kan man blant annet bli mer bevisst sitt alkoholforbruk og stumpe røyken. Heia meg er en universal motivasjonsapp som gir daglige påminnelser og motiverende klapp på skuldra.

Last ned (gratis): Android eller iOs (Iphone)

HAP – cannabis

Hjelp til å slutte med eller begrense bruk av cannabis.

Last ned her (gratis): Android eller iOs (Iphone / Ipad)

Andre apper

MinPlan

Dette er en kriseplan, hvor du kan legge inn dine faresignaler knyttet til dårligere psykisk helse eller problematisk rusmiddelbruk, strategier og løsninger for å håndtere vanskelige situasjoner eller perioder, og mulighet for å legge inn oversikt over ditt nettverk.

Dette kan være et nyttig hjelpemiddel for å bli bevisst på hvordan man ønsker å jobbe med endring eller forskjellige vanskelige situasjoner. Appen har også en karttjeneste for å finne veien og telefonnummeret til nærmeste legevakt. Den er gratis og kan lastes ned til Iphone og Android-telefoner.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.