Bruker leger rusmidler på pasienter for å gjøre dem roligere?

Bruker leger rusmidler på pasienter for å gjøre dem roligere når de skal f.eks bli operert eller når det ikke er så lett å snake med dem.

mann/gutt |
14 år |
trøndelag

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Når noen skal opereres bruker legene bedøvelse (for eksempel lokalbedøvelse) eller narkose (at man sovner og ikke merker at de opererer). Dette er ikke rusmidler, men en type legemidler som kalles anestesimidler/bedøvelse.

Man kan også få beroligende medisin hvis man har tannlegeskrekk eller skal ha undersøkelser som man er redd for, eller som er ubehagelige.

Når det er vanskelig å snakke med en pasient, er det litt annerledes. Det kommer an på hva som er grunnen til at det er vanskelig å snakke sammen. Hvis pasienten for eksempel har angst, er deppa, eller er flau over ting, kan legen sende pasienten videre til en psykolog, som kan hjelpe folk snakke om vanskelige ting. Da bruker man ikke rusmidler, men ev noen legemidler i tillegg til samtalehjelp. For eksempel kan det være medisiner mot depresjon eller angst.

En del medisiner legene (og tannlegene) bruker, kan også gi rus. De er på en måte både legemiddel og rusmiddel. For eksempel beroligende piller. Hvis man bruker det riktig og når det er behov, er det legemiddel. Hvis man bruker det for å ruse seg, er det et rusmiddel.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.