Venninne skal ta urintest og vil ha min urin. Hva skal jeg gjøre?

Hei, venninna mi på 16år holder på med dop og foreldrene vet det ikke! Hun ble kjeftet på når faren fant en tom pose med rus.. hun må ta urintest i følge faren, og vil ha tisset mitt siden jeg ikke holder på med sånn! Var ganske tydelig på at jeg ikke ville tisse i en flaske for ho, fordi jeg vil egt at hun skal få hjelp. hun er redd for å komme på institutt og at faren ikke vil støtte henne lenger. Vet ikke hva jeg skal gjøre fordi jeg får så vondt av hun! Vil jo egt skaffe hun hjelp, men har lovet og ikke si det til noen! hva skal jeg gjøre?

kvinne/jente |
16 år |
agder

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Det høres ut som om du er en vanskelig situasjon, og det er forståelig at du er usikker på hva du skal gjøre. Selv om dette er en avgjørelse du må ta på egenhånd, kan vi dele noen refleksjoner rundt dette som kanskje kan være til hjelp.

Vi tenker at det viktigste du gjør er å kjenne etter hvilke ønsker og behov du har, og deretter ta et valg som støtter opp under dette. Du skriver at du «…var ganske tydelig på at jeg ikke ville tisse i en flaske for ho, fordi jeg vil egt at hun skal få hjelp«. Her virker det som du allerede har tatt et standpunkt, og tydeliggjort hvor dine grenser går. I tillegg begrunner du dette i at du ønsker at hun skal få hjelp, og slik vi forstår det er du bekymret for at hun ikke får den hjelpen hun trenger dersom du dekker over for henne. Dette tenker vi er en legitim avgjørelse, ettersom det legger til grunn dine egne ønsker og behov.

Videre kan det være greit å tydeliggjøre, både ovenfor deg selv og henne, at det ikke er ditt ansvar å hjelpe henne ut av denne situasjonen. Samtidig har du et ansvar for å ta de valgene som føles rett for deg. Dersom din venninne ikke aksepterer din avgjørelse, kan det kanskje reises et spørsmål om hvorvidt hun er en god venn – som også ønsker ditt beste.

Dersom du synes dette er vanskelig å håndtere på egenhånd, vil vi oppfordre deg til å snakke med noen du stoler på – selv om din venninne har bedt deg om å ikke si noe. Dette handler igjen om ivaretakelse av egne behov. Det kan være flere fordeler ved å snakke med andre, hvor man både vil kunne føle seg mindre ensom i en vanskelig situasjon, samtidig som det åpner opp for mer refleksjon og nye perspektiver.

På våre hjemmesider kan du finne mer informasjon for deg som er under 18 og bekymret for noen som ruser seg. Der finner du blant annet en oversikt over hvem du kan snakke med om rus.

Ta gjerne kontakt med oss på telefon eller chat dersom du ønsker å drøfte dette nærmere.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.