Mor drikker ofte og mye

Hei. Et fortvilende spørsmål som jeg ikke har noen å diskutere med. Vi er en familie med barn i skolealder. Mor drikker ofte og mye. 3 halvlitere hver hverdags kveld er normalen, dobbelt i helger. Siste mndene har det blitt mer, lørdag er det jevnt hele dagen. Tirsdag i dag, barna er på et arrangement, hun har vært «syk» og tatt en heldags. Jeg vet snart ikke hva jeg skal gjøre, det gnager meg i stykker, jeg plages ille av situasjonen og barna fortjener bedre. Det er umulig å diskutere, hun virker å rett og slett ikke forstå problemet. Hadde bare noen skjønt det, arbeidgiver eller familie, jeg føler meg skikkelig alene her jeg sitter. Hvem kan hjelpe?

mann/gutt |
agder

  Rusinfo svarer:

Vi forstår det slik at du er den andre forelderen i deres familie, og at det dermed er din partners alkoholbruk du forteller om. Vi skjønner godt at dette er en fortvilende og vanskelig situasjon for deg, og at du også opplever mors drikking bekymringsfullt med tanke på barna deres.

Du forteller at det er umulig å diskutere dette med henne. Vi legger likevel ved noen tips som kan gi gode resultater i i slik type samtale, hvis du kan tenke deg å prøve igjen:

 • Ikke ta praten når hun er påvirket av alkohol.

 

 • Ikke gå inn i samtalen med mål om å endre henne eller rusbruken hennes.

 

 • Det kan være lettere å snakke dersom dere er ute og går eller er i annen aktivitet.

 

 • Spør henne om alkoholbruken hennes i stedet for å komme med antakelser.

 

 • Når hun er ferdig med å snakke, gjenta det som har blitt sagt (slik du har forstått det) så dere kan få sjansen til å rette opp eventuelle misforståelser.

 

 • Snakk konkret om hennes handlinger, heller enn å snakke om personlighet/karakter. Ikke krev eller forvent innrømmelser.

 

 • Bruk uttalelser som begynner med «jeg» heller enn uttalelser som begynner med «du». F.eks.: “Jeg opplever at jeg blir bekymret/sint/frustrert når du….» i stedet for: “Du gjør meg bekymret/sint/frustrert…»

 

 • Hold deg til saken, og ikke bli dratt inn i krangler eller diskusjoner om andre tema.

 

 • Ikke kritiser hennes rusbruk.

 

 • Prøv å unngå betegnelser som «alkoholiker» eller andre negative beskrivelser av henne.

 

Hvis det fortsatt viser seg å være veldig vanskelig å få snakket med henne om dette, eller du opplever at lite endrer seg må du nok ta stilling til flere ting. Her følger noen punkter med noe av det du bør tenke på:

 

 • Vi forstår det slik at dere bor sammen –  hvordan skal dere ha det fremover?

 

 • Ønsker hun informasjon om skadereduksjon?

 

 • Ikke bruk rusmidler sammen med henne. Ikke ta over ansvaret for hennes plikter.

 

 • Ikke lag unnskyldninger eller dekk over for henne.

 

Du forteller at dette gnager deg i stykker, og vi tenker derfor at denne situasjonen ikke kan fortsette for deg. Partneren din kan få hjelp, men da må hun ønske dette selv. Vi anbefaler at du får snakket med noen om hvordan dette oppleves for deg. Både partneren din og du kan kontakte fastlegen for videre hjelp, eller dere kan henvende dere til et familievernkontor slik at dere kan få veiledning i hvordan hele familien kan komme videre på best mulig måte. På HelseNorge kan dere eventuelt titte på denne listen over behandlingstilbud som partneren din kan bli henvist til av fastlegen.

Du må gjerne ringe eller chatte med oss anonymt i åpningstiden for en nærmere samtale om dette. Du kan bl. a. også kontakte pårørendetelefonen til Ivareta eller titte litt på siden til Usynlige tigre som er et nettverk for pårørende til mennesker med rusproblemer. Her er en liste over andre tilbud for pårørende. Det finnes flere å snakke med, og  du kan få hjelp slik at du slipper å føle deg så alene. Det kan også være godt for deg å dele dette med noen du kjenner, selv om vi forstår at det er vanskelig å kjenne på at du utleverer partneren din.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.