Hvordan påvirker ulike narkotikum nerve- og hormonsystemet?

Hvordan påvirker ulike narkotikum nerve- og hormonsystemet? Skriv det helst litt forstårlig

kvinne/jente |
14 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette høres ut som en skoleoppgave. Det er et svært omfattende spørsmål du stiller, det kan være lurt å snevre inn oppgaven til et spesifikt rusmiddel eller lignende. Ta gjerne en titt på vår hjemmeside, der kommer vi med noen tips til skoleoppgaver. Vi skal prøve å svare deg så godt vi kan- men i og med at det finnes mange forskjellige rusmidler er det vanskelig å si noe helt konkret.

Generelt kan man si at hormon og nervesystem, er kroppens signalsystemer som gjør at kroppen utvikler seg og fungerer som den skal. Rusmidler kan forstyrre disse signalene, noe som påvirker kroppens funksjoner og utvikling. Et rusmiddel kan altså påvirke signalstoffer, som igjen kan påvirke nervesystemet. Hormonsystemet blir gjerne påvirket av disse endringene i nervesystemet over tid, f. eks kan alkohol øke produksjonen av stresshormonet kortisol  eller at noen rusmidler over tid kan minske kjønnshormoner som testosteron eller østrogen. Ulike rusmidler vil påvirke nerve- og hormonsystemet ulikt og det kommer an på hvor mye og hvor ofte rusmiddelet inntas. I tillegg vil dette variere fra person til person, og det vil blant annet avhenge av alder, miljø, sårbarhet osv.

Det er vanlig å dele inn virkningen av rusmidler som dempende, stimulerende og hallusinogene (søk gjerne opp venn- diagram for virkning av rusmidler for oversikt). Det er virkningen av rusmiddelet som avgjør hvordan det virker inn på nervesystemet. Dempende rusmidler (f. eks heroin), vil ha en dempende effekt på sentralnervesystemet, noe som kan gi en sløvende ruseffekt. Stimulerende rusmidler (f. eks kokain) vil virke stimulerende på sentralnervesystemet og gi en oppkvikkende ruseffekt. Videre vil hallusinogene rusmidler (f. eks LSD) virke hallusinogent på sentralnervesystemet, dette kan blant annet føre til sansebedrag. Du kan lese mer om virkningen av de ulike rusmidlene på våre faktasider.

Lykke til med oppgaven!

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.