Sobril og Imovane – når kan jeg kjøre?

Hei
Jeg forstår ikke dette helt med kjøring og tid. Jeg leser på lovverk og andre sider, men blir bare like klok. Jeg bruker imovane fast og Sobril 15 mg X2 fast. Som eventuelt medisin tar jeg paralgin forte 2 stk av og til. Ingen misbruk. Alt i samråd med lege. Lege har forklart om halvering av dose for å kjøre, men se på alternativene mine?
Kan jeg (istedefor linker) få ett svar på hvor mange timer det må gå før jeg kjører?
Alternativ 1 Jeg tar 1 imovane 7,5 mg lørdags natt. På søndag frem til kl 19.00 har jeg tatt 30 mg Sobril som jeg står på fast. Når kan jeg kjøre?
Alternativt 2.
Jeg tar Imovanen lørdag natt. Tar 2 stk paralgin på søndags morgen. Tar så 2 Sobril frem til 19.00. Når kan jeg kjøre?
Stemmer det at jeg da må vente 24 timer? Altså ett døgn?
Kan dere gi meg ett detaljert svar uten å bare henvise til å snakke med lege (for det har jeg prøvd) og ikke henvise meg til linker. Vil ha ett «inn med teskje» svar. For jeg ønsker ikke å gjøre noe feil her.

mann/gutt |
52 år |
agder

  Rusinfo svarer:

Dine spørsmål i kursiv.

FORBEHOLD til begge svar: Vi er usikre på om dosene, slik du beskriver at du tar dem, er innafor regelverket. Både Sobril- og Imovanedosen skal etter boka halveres. Og tar du Paralgin forte i tillegg, er det ikke tillatt, uansett dose (se pkt 2 under). Som det står i veilederen:

  1. Ved bruk av to legemidler opplistet i helsekravene i § 36 nr. 4 til 7, reduseres angitt døgndose for begge legemidler med 50 %.
  2. Ved bruk av tre eller flere legemidler opplistet i § 36 nr. 4 til 7 er helsekrav er ikke oppfylt.

Hvis legen din mener det er greit, så må han/hun ev svare for de vurderingene. Ta høyde for dette forbeholdet når du leser svarene.

Alternativ 1 Jeg tar 1 imovane 7,5 mg lørdags natt. På søndag frem til kl 19.00 har jeg tatt 30 mg Sobril som jeg står på fast. Når kan jeg kjøre?

Vi antar du mener natt til søndag når du skriver «lørdags natt». Hvis du har tatt Imovane, skal du vente minst 8 timer før du kjører. Når det gjelder  bruk av faste doser Sobril over tid, er det ingen fastsatt grense for hvor lenge du skal vente før du kjører. Går du på denne dosen fast, kan du kjøre hele tiden. Det springende punkt her er altså å vente minst 8 timer etter Imovane-inntak.

Alternativt 2. Jeg tar Imovanen lørdag natt. Tar 2 stk paralgin på søndags morgen. Tar så 2 Sobril frem til 19.00. Når kan jeg kjøre?

Vi antar du mener natt til søndag når du skriver «lørdags natt». Her kan du ikke kjøre før minst 8 timer etter inntak av Paralgin forte, altså søndag ettermiddag en gang.

Hvis du vil kjøre søndag, anbefaler vi deg altså alternativ 1.

MERK: Uansett om man er innafor reglene, skal man aldri kjøre hvis man føler seg redusert etter inntak av medisiner.

Du sier du ikke vil ha lenker, men det får du likevel. For vi har nemlig detaljerte artikler om legemidler og bilkjøring som er veldig greie å se på. Men det er ingen tvang.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.