Hvordan kan jeg hjelpe/støtte kjæreste mest mulig med å slutte med kokain, uten at jeg skal «miste» meg selv helt?

Hei! Jeg er en jente på 21 år. Jeg har en kjæreste som jeg har vært sammen med i snart 6mnd, men har kjent han lengre. I starten av forholdet vårt så har han ganske åpen med at han hadde drevet med kokain tidligere, men jeg tenkte at dette ikke har et problem nå siden han snakket så åpent om det. Så kom det en dag hvor han fortalte at han hadde gjort det en gang og jeg tok dette ganske tungt. Jeg har aldri vært noe særlig «støttende» når det gjelder drugs generelt og har vært veldig åpen med han når det gjelder meningene mine rundt dette. Så vi snakket om det sammen og jeg fortalte han at jeg visste ikke om jeg klarte å ha et forhold med han hvis det var noe som han kom til å fortsette med. Han sa at han ikke ville drive med det og at han var veldig lei seg for det. Jeg sa også at han hadde full mulighet til å snakke med meg om det hvis det var noe han tenkte på å senere tid, så kunne vi løse det sammen på en eller annen måte. Dette var ganske tidlig i forholdet vårt og hadde ikke hørt noe om at han har hatt problemer med det siden. Jeg har villet spørre han om det, men ville ikke ta opp noe som kunne være sårt for han. Nå for en uke siden så fortalte han meg at han hadde drevet på med kokain nesten hele forholder vårt, til og med når jeg har vært med han. Dette var veldig sjokkerende for meg å høre og jeg ble veldig skuffet og lei meg. Vi hadde derimot en veldig fin samtale om det, hvor han blant annet sa at han trengte hjelp og ville veldig gjerne slutte. Jeg fortalte han at jeg ble veldig såret men at jeg var villig til å hjelpe han tross til tillitsbruddet. Jeg forstår også at jeg kanskje har gjort det vanskeligere for han å fortelle det til meg. Jeg har veldig lyst til å hjelpe han, selv om jeg vet at han må stå mest i det selv og innse at dette er noe han trenger hjelp med. Så mitt spørsmål er om dere har noen tips til hvordan jeg kan hjelpe/støtte han mest mulig uten at jeg skal «miste» meg selv helt? Er det beste å få han til å gå til psykolog? Og hvordan skal jeg forholde meg til det? Eventuelt hvis han faktisk sier ifra om at han har lyst til å ta kokain, hvordan kan jeg hindre han i å gjøre det, selv om jeg ikke er i nærheten av han? Takk for svar!

kvinne/jente |
21 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Skjønner godt at det oppleves som et tillitsbrudd når kjæresten din innrømmer å ha brukt kokain under hele forholdet deres – og det er storsinnet av deg å fortsatt ville hjelpe han. Du virker å ha reflektert en del rundt dette, og har mange gode tanker her.

Også spør du klokt: Hvordan kan jeg hjelpe/støtte han mest mulig uten å «miste» meg selv helt? Vi har skrevet en artikkel om Partner som ruser seg – Hva kan hjelpe? som du kan titte på. For å ikke «miste» deg selv helt, er det viktig å kjenne hvor grensa di går. Som jeg forstår deg, har du vært ganske tydelig på hva du mener om rusmidler i hele deres forhold, både overfor deg selv og han. Med andre ord vet han hva du mener om at han ruser seg. Og derfor ønsker du ikke å støtte han i rusbruken hans, men å støtte og hjelpe han med å finne hjelp. 

Hvis han faktisk ønsker å slutte, og vil ha hjelp til dette, så er det mange tilbud der ute. Det kan for eksempel være å gå til psykolog, som du sier. Det enkleste stedet å begynne, er å gå til fastlegen (ev. ruskonsulent i NAV) – da kan han få henvisning enten til psykolog eller til andre behandlingssteder som hjelper folk med å bli rusfrie. Hvis han er under 25 år og bor i Oslo kan han også kontakte Uteseksjonen, der kan han få en uforpliktende samtale og eventuell henvisning til spesialisthelsetjensten. Videre har HelseNorge en oversikt over mulige behandlingssteder.

Så spør du: Hvordan kan jeg forhindre han fra å ta kokain hvis han sier at han har lyst til å ta det? Du kan prøve å snakke med han, og fortelle hvordan det vil påvirke deg og forholdet deres dersom han ruser seg. Vi har skrevet en artikkel om Hvordan snakke med noen om deres rusbruk hvor det står noen tips. Men det kan være fryktelig vanskelig å overbevise noen dersom de har bestemt seg for å ta et rusmiddel. Sånn sett kan du derfor ikke forhindre han i å ta kokain hvis han vil det, for som du selv sier: Det er han som må stå i det, og innse at dette er noe han trenger hjelp med. Dette er kanskje noe dere bør ha avklart på forhånd: Er det greit for deg om han skulle komme til å ta kokain en gang i fremtiden, eller har du nulltoleranse for det? Hvor går grensa di for når du ikke ønsker/klarer å hjelpe han lengre? Kjenn etter hva som er greit for deg å akseptere.

Hvis du har behov for å snakke nærmere om din situasjon som pårørende til noen med et rusproblem, er du velkommen til å kontakte oss på telefon 915 08 588 eller chat. Det fins også en del pårørendetilbud, som HelseNorge har en god oversikt over.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.