Juridisk status
LSD (Lysergsyredietylamid) er i Norge vurdert som narkotika og er forbudt å bruke, selge og oppbevare. Alt som er registrert på Narkotikalisten (LSD står på listen som Lysergidum), er forbudt i Norge. LSD og de fleste narkotika ellers, er i tillegg forbudt etter Narkotikaforskriften § 5.
Bruk og besittelse straffes normalt med forelegg (bot + «prikk» på rullebladet), hjemlet i Legemiddelloven § 24 og 31. Mer alvorlige overtredelser straffes med hjemmel i Straffeloven § 231 og 232.
I Norge ble LSD klassifisert som et ulovlig narkotisk middel i kjølvannet av Konvensjonen om psykotrope stoffer (1971), en internasjonal FN-samling som fulgte opp Den alminnelige narkotikakonvensjon (1961) med å tilføye ytterligere substanser.
Bilkjøring og LSD
LSD (lysergsyredietylamid) er et sterkt hallusinogent stoff som gjør det veldig farlig å kjøre bil. Det påvirker hjernen og kroppen slik at det blir vanskelig å konsentrere seg, reagere raskt og ha kontroll. Stoffet kan gi hallusinasjoner, forandre hvordan man oppfatter tid og virkelighet, og svekke motorikken. Disse effektene kan vare i opptil 12 timer eller mer.
Å kjøre bil under påvirkning av LSD øker risikoen for alvorlige ulykker, både for deg selv og andre. Flashbacks, som kan komme plutselig lenge etter bruk, kan også være farlige i trafikken.
Straff for ruspåvirket kjøring
I Norge er det ulovlig å kjøre bil under påvirkning av LSD og er straffbart i henhold til vegtrafikkloven § 31. Selv svært små doser kan påvirke evnen til å kjøre trygt, og brudd på dette kan føre til bøter, fengselsstraff og tap av førerkort.
Grensen for LSD i blodet er satt til en nivåverdi som tilsvarer 0,2 promille alkohol, noe som teknisk sett utgjør 0,001 µM når målt i fullblod. Dette reflekterer hvor liten mengde LSD som skal til før det anses som trafikkfarlig.
Helsekrav for førerkort
Bruk av LSD kan påvirke kjøreferdighetene betydelig og I i Norge er det strenge helsekrav knyttet til bruk av rusmidler og førerkort.
Ifølge Helsedirektoratets førerkortveileder oppfyller man ikke helsekravene til førerkort hvis man bruker illegale rusmidler, inkludert LSD, på en måte som kan påvirke trafikksikkerheten.
For å få tilbake føreretten etter rusbruk, kreves det dokumentasjon på rusfrihet over en lengre periode, vanligvis seks måneder for førerkortgruppe 1 (personbil), og tre år for førerkortgruppe 2 og 3 (tyngre kjøretøy) med regelmessige kontroller.
“Artikkelen er skrevet av fagkonsulenter i RUSinfo med hjelp fra kunstig intelligens (KI)”