Fakta om LSD

LSD er et hallusinogent rusmiddel. Rusen kan føre til endringer i hvordan du oppfatter omgivelsene rundt deg, såkalt endring i bevissthetstilstand og sanseoppfatning. LSD er klassifisert som narkotika og ulovlig i Norge.

LSD er i ren form en flytende væske. LSD står for lysergsyredietylamid og fremstilles syntetisk. LSD ble fremstilt i 1938 av den sveitsiske kjemikeren Albert Hofmann. Den hallusinogene virkningen ble oppdaget i 1943, da Hofmann selv inntok en liten mengde av stoffet.

I de første tiårene ble LSD først og fremst brukt i forskning og psykologisk terapi. Samtidig ble LSD gradvis populært,  særlig blant unge voksne. Mange forbinder nok LSD med hippier og hippietiden.

I dag brukes LSD over hele verden, men det er fortsatt lite brukt. De siste årene har det likevel skjedd en økning av bruk, også i Norge. I følge Kripos sin narkotikastatistikk (2020) utgjorde LSD omtrent 2 % av beslaget det året. Året før var tallet nærmere 1 %.

 

LSD er også kjent under kallenavnet syre.

 

LSD og lovverk

LSD er i Norge narkotika og forbudt å bruke, selge og oppbevare. Alt som er registrert på Narkotikalisten (LSD står på listen som Lysergidum), er forbudt i Norge. LSD og narkotika ellers, er i tillegg forbudt etter Narkotikaforskriften § 5.

Bruk og besittelse straffes normalt med forelegg (bot + «prikk» på rullebladet), hjemlet i Legemiddelloven § 24 og 31. Mer alvorlige overtredelser straffes med hjemmel i Straffeloven § 231 og 232.

I Norge ble LSD klassifisert som et ulovlig narkotisk middel i kjølvannet av Konvensjonen om psykotrope stoffer (1971), en internasjonal FN-samling som fulgte opp Den alminnelige narkotikakonvensjon (1961) med å tilføye ytterligere substanser.

 

LSD i urinprøver og blodprøver

LSD kan spores i cirka et halvt døgn etter inntak i blod, og 2-4 dager i urin.

Hvor lang tid LSD kan spores i kroppen, er individuelt. Dette har å gjøre med mange ting, for eksempel metabolisering, mengde inntatt og over hvor lang tid denne mengden er inntatt.

I vår spørsmål- og svartjeneste har vi besvart mange tusen spørsmål fra våre brukere. 
 
Sender du inn et spørsmål, så kan du regne med at det blir besvart i løpet av kort tid på hverdager
 
Hverdager 
11:00 – 14:30
 
15:00 – 18:00
 
Lørdag og søndag

STENGT

Åpningstidene kan avvike i ferier og på helligdager.
 
Hverdager 
11:00 – 14:30
 
15:00 – 18:00
 
Lørdag og søndag  
STENGT
 
Åpningstidene kan avvike i ferier og på helligdager.
 
Telefon: 915 08 588


Spør oss


Chat
(Stengt) 


Telefon
(Stengt)


Spør oss


Chat
(Stengt) 


Telefon
(Stengt)

RUStelefonen har nytt navn og ny nettside! Velkommen til RUSinfo.

Du er fortsatt helt anonym når du kontakter oss!