Fakta om LSD

LSD (Lysergsyredietylamid), kjent som “syre” er et sterkt hallusinogen som gir kraftige endringer i sanser, følelser og tankegang.

LSD inntas ofte som små papirlapper (“blottere”), tabletter, sukkerbiter eller i flytende form. Virkningen starter etter 30–90 minutter og varer vanligvis 8–12 timer, men kan vare lenger. 

LSD påvirker serotoninsystemet i hjernen, noe som kan føre til hallusinasjoner, endrede sanseinntrykk og en endret oppfatning av tid og rom. Effektene er uforutsigbare og kan variere fra euforiske opplevelser til skremmende “bad trips.” 

Sammendrag
  •  LSD er klassifisert som et hallusinogen, og kalles gjerne psykedelika.
  • LSD finnes vanligvis som små krystaller som ligner pulver. Det blir ofte blandet ut i vann og dryppet på sukkerbiter eller små firkantede papirbiter, som mange kaller frimerker eller “blottere”.
  • LSD inntas vanligvis ved å svelge slike «blottere».
  • Effekten varer typisk i 8 – 12 timer. 
  • LSD endrer hvordan hjernen bearbeider informasjon, noe som kan føre til hallusinasjoner og at sanseinntrykk blir annerledes. Det påvirker også følelser og motivasjon, og kan gi intense og uforutsigbare opplevelser. Du kan oppleve sterke følelser, forvrengt opplevelse av tid, og både positive og ubehagelige inntrykk. 

Hva skjer i kroppen når du tar LSD? 

LSD påvirker hjernen ved å binde seg til serotoninreseptorer, spesielt 5-HT2A-reseptoren. Denne reseptoren er viktig for hvordan vi oppfatter verden, hvordan vi føler oss og hvordan vi tenker. Når LSD stimulerer denne reseptoren, endrer det hvordan hjernen bearbeider informasjon. Dette kan føre til at deler av hjernen kommuniserer mer med hverandre, noe som skaper hallusinasjoner og en endret virkelighetsoppfatning. 

LSD påvirker også dopaminreseptorer, særlig D2-reseptoren, som bidrar til endringer i motivasjon og belønningssystemet. Kombinasjonen av effektene på serotonin- og dopaminreseptorene gjør at LSD har en kompleks virkning på hjernens nettverk, som kan forklare de sterke følelsene og tankestrømmene mange opplever under rusen. 

På hjernenivå reduserer LSD aktiviteten i områder som er knyttet til tanker om oss selv, spesielt i det som kalles “default mode network” (DMN). Dette kan føre til at grensene mellom selvet og omgivelsene blir uklare, noe som kan oppleves som en “ego-oppløsning”. Samtidig øker aktiviteten i sanseområdene, særlig i delen av hjernen som behandler visuelle inntrykk, noe som kan forårsake sterke visuelle hallusinasjoner. 

Når det gjelder fysiske effekter, kan LSD føre til utvidede pupiller, høyere puls, økt kroppstemperatur, svetting og rødming. Dette skyldes påvirkningen på det autonome nervesystemet. Det er også vanlig å oppleve kvalme, svimmelhet eller hodepine under rusen. Disse kroppslige reaksjonene er vanligvis sterkest de første timene etter inntak og avtar etter hvert som effekten går over. 

 

Bruk og omfang LSD i Norge 

LSD-bruken er fortsatt relativt begrenset på verdensbasis, og selv om det har vært en økning i bruken de siste årene, er det fortsatt et forholdsvis sjeldent rusmiddel i Norge. 

Ifølge Kripos’ narkotikastatistikk utgjorde LSD omtrent 2 % av narkotikabeslagene i 2020, en økning fra rundt 1 % året før. Imidlertid har antallet beslag av LSD i Norge vist en markant nedgang de siste årene. Etter toppåret 2020, da 432 beslag ble registrert, har tallene sunket betydelig. I 2021 ble det dokumentert 288 beslag, og i 2022 falt antallet videre til 131 beslag. Denne nedgangen har fortsatt inn i 2023, hvor det ble registrert bare 105 beslag – en dramatisk reduksjon på over 75 prosent sammenlignet med 2020. Denne utviklingen skiller seg fra trenden for andre rusmidler, hvor beslagene har økt i samme periode. 

Den lave utbredelsen av LSD vises tydelig i befolkningsundersøkelser, der bare rundt 1 % av norske 15-16-åringer oppgir å ha prøvd LSD minst én gang. En landsomfattende undersøkelse fra KORFOR (Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest) blant mer enn 50 000 norske studenter i alderen 18–35 år, viste at 2,1 % hadde brukt psilocybin og/eller LSD de siste 12 månedene. Dette tyder på at bruken er noe mer utbredt blant unge voksne. 

LSD kan derfor beskrives som et lite utbredt rusmiddel i Norge. 

 

“Artikkelen er skrevet av fagkonsulenter i RUSinfo med hjelp av kunstig intelligens (KI)”