Kjøring under påvirkning av alkohol er forbudt etter
vegtrafikkloven § 22. Har du større alkoholkonsentrasjon i blodet enn 0,2 promille, regnes du som påvirket av alkohol. Det er derfor man sier at promillegrensen for bilkjøring er 0,2.
Straff: Bot og fengsel
- bare bot til og med 0,5 promille
- bot og betinget eller ubetinget fengsel over 0,5 til og med 1,2 promille
- bot og ubetinget fengsel over 1,2 promille.
Hva straffen blir innenfor disse rammene avhenger blant annet av hvor høy promillen var, og hvilke farer kjøringen innebar. Promillekjøring som har ført til stor fare vil naturlig nok straffes strengere enn der det har vært mindre farepotensiale.
Fengsel
Ubetinget fengsel vil si at du må i fengsel og sone. Betinget fengsel vil si at du slipper å sone i fengsel så lenge du oppfyller visse vilkår.
Hvis du egentlig er i kategorien som skal få bot og ubetinget fengsel, er det et alternativ å få bot og betinget fengsel med vilkår om at du gjennomfører et program mot ruspåvirket kjøring. Et sånt program er bare for dem som ønsker det og som har et problem med alkohol. Se
vegtrafikkloven § 31 femte ledd med videre henvisning.
Bot
Boten for promillekjøring er høy! Utgangspunktet er at boten skal være 1,5 ganger brutto månedsinntekt og bare i sjeldne tilfeller under 10 000 kroner1. Hvis du for eksempel tjener 500 000 kroner i året, er utgangspunktet en bot på 62 500 kroner. Det svir i lommeboka.
Bøtestørrelse på 1,5 ganger månedsinntekt er et utgangspunkt. Særlig for de med lav inntekt og svak økonomi kan boten bli lavere.
Det fins eksempler fra rettssalene der sjåføren hadde høy inntekt, slik at boten ble veldig høy. I en dom fra Gulating lagmannsrett fra 2017 ble boten satt til 300 000 kroner, se
LG-2017-35089. Det fins eksempler på enda høyere bøter.
Miste lappen
Å miste lappen, eller tape førerretten, regnes faktisk ikke som en straff etter
straffeloven, men det føles nok som en straff for mange.
- Promille til og med 0,5: normalt ikke tap av førerretten
- Promille over 0,5 til og med 0,8: tapstid på 12 til 18 måneder
- Promille over 0,8 til og med 0,9: tapstid på 18 til 20 måneder
- Promille over 0,9 til og med 1,1: tapstid på 20 til 22 måneder
- Promille over 1,1 til og med 1,2: tapstid på 22 til 24 måneder
- Promille over 1,2: tapstid i minst 2 år.
Dette er utgangspunkter, og det er rom for vurderinger ved fastsettelsen av tapstiden. Tapstiden kan bli kortere enn utgangspunktet. Det skal nemlig legges vekt på den virkningen tap av førerretten antas å ville få for innehaveren, hvis virkningen fremstår som vesentlig mer byrdefull enn det normale, se
tapsforskriften § 1-3. Tapstiden kan bli lenger enn utgangspunktet hvis det er skjerpende omstendigheter i saken, se
§ 3-2 nr. 4. Skjerpende omstendigheter kan blant annet være kjøring over lange strekninger eller at det har skjedd alvorlige skader.